Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Chiar şi aşa, salvatorii au făcut faţă cu bine, inclusiv în cazul incendiilor izbucnite în zone greu accesibile ale judeţului.

Din cele 193 de intervenţii pentru stingerea incendiilor din cel de-al doilea trimestru al anului, nu mai puţin de 116 au fost pentru cele de vegetaţie uscată. Adică majoritatea. Iar 82% dintre incendiile de vegetaţie uscată s-au înregistrat la activităţi de asanarea, îndepărtarea gunoaielor, salubritate şi activităţi similare (vegetaţie uscată, islazuri, păşuni comunale, pădure-litieră, mirişte, teren viran, gropi sau containere de gunoi, etc.). Aşa cum preciza col. Cristinel Coneru, şeful ISU „Semenic“, în principal, aceste incendii au fost cauzate de focul deschis în spaţii deschise, urmat de acţiunea intenţionată.

Dar cum intervin salvatorii în incendiile izbucnite în locurile greu accesibile din judeţ? Evident, cu mijloace rudimentare, dar eficiente.

„Mai ales în zonele greu accesibile, şi cu atât mai mult dacă ar fi să vorbim despre zone ce ţin de Direcţia Silvică. Orice situaţie de acest gen – având în vedere că noi în acest judeţ avem cinci subunităţi de intervenţie şi un punct de lucru – noi primul lucru pe care-l facem este să luăm legătura cu Direcţia Silvică şi, în acelaşi timp, cu colegii de la Salvamont. Le dăm nişte repere în funcţie de anunţul primit şi dumnealor se deplasează spre locul indicat. Sau au fost situaţii, chiar şi acum recent, într-un weekend, a fost anunţat un posibil incendiu în zona Lacului Poiana Mărului. S-au dus angajaţi de la Direcţia Silvică, lucrători silvici şi cetăţeni din localităţile din zonă, undeva cam la 16 persoane. Şi după o deplasare într-un teren accidentat – pentru că nu aveau o locaţie exactă unde s-a produs – după aproximativ cinci ore au ajuns, au identificat incendiul respectiv. El se manifesta într-o zonă aflată în exploatare, pe o suprafaţă de aproximativ două hectare. În momentul acela au considerat că, raportat la numărul dumnealor, pot face faţă şi nu a mai fost nevoie de solicitarea echipajelor noastre în sprijin“, a mai spus oficialul ISU.

A.M.