Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Deși prefectul Matei Lupu spunea recent că până la sfârșitul lui martie 2019 vor fi montate toate aspersoarele pe iazul Boșneag, dând de înțeles că nu vor mai fi probleme cu poluarea, codul galben de vânt de astăzi a adus un nou val de praf peste locuințele celor din Moldova Nouă.

Fapt semnalat și de ecologiștii de la GEC Nera, care vorbesc nici mai mult, nici mai puțin, de o catastrofă ecologică, pentru care s-au cheltuit două milioane de euro de la bugetul de stat fără nici un efect. De data aceasta, spun activiștii de mediu, aspersoarele nu au putut funcționa din cauza lipsei energiei electrice.

„Vântul îi «prăfuieşte» din nou pe locuitorii din Moldova Nouă cu deşeuri miniere de la iazul Tăuşani – Boşneag. Acum nu a existat energie pentru funcţionarea aspersoarelor (care oricum nu funcţionau pe un asemenea praf şi un asemenea vânt), la viitorul vânt probabil nu va fi forţa de muncă, iar la următorul nu va fi… Specialiștii de la Ministerul Economiei, Agenţia de Protecţia Mediului şi Primăria Moldova Nouă au dat acorduri de mediu şi autorizaţii pe o soluţie tehnică care nu va produce stoparea poluării. Problema este cine va plati eşecul? Cu siguranţă, locuitorii din Clisură cu sănătatea şi cu taxele şi cu impozitele colectate la bugetul de stat, de unde s-a finanțat proiectul. Din 2016, de la apariția în spațiul public a acestei soluții, GEC Nera s-a opus implementării ei și a cerut folosirea unei consolidări vegetative a iazului, care ar fi funcționat fără energie, fără forță de muncă, fără… Ar fi funcţionat singură! Petițiile GEC Nera nu au fost luate în considerare de Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, APM și Primărie. Banii trebuiau aruncați pe apa Dunării… sau cine ştie unde! În 2 aprilie 2019, poluarea din Clisură este și mai rebelă, deoarece suprafața iazului, în parte stabilizată in ultimii ani cu vegetație spontană, a fost răvăşită de utilajele celor care au «stopat» poluarea, iar praful a fost adus din nou în calea vântului“, precizează consilierul pentru relaţii publice al GEC Nera, Doina Mărgineanu.

Sesizată de poluarea de azi, Garda de Mediu Caraş – Severin a trimis în zonă mai mulți comisari de mediu care au constatat prezenţa fenomenului de spulberare şi posibilitatea extinderii fenomenului de poluare către graniţa cu Serbia. „În limita atribuţiilor care le revin, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au luat toate măsurile pentru limitarea fenomenului şi au dispus, imediat, umectarea suprafeţei iazurilor cu ajutorul instalaţiei existente. Ca urmare a acestei măsuri, la o jumătate de oră de la pornirea instalaţiei de umectare, fenomenul de poluare de pe suprafaţa iazurilor s-a redus cu 50%“, precizează Garda de Mediu Caraș-Severin, situație contrazisă însă de cei de la GEC Nera.