Potrivit datelor prezentate şi înregistrate pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, evaluarea apelor de suprafaţă de pe teritoriul judeţului, bazată pe prelucrarea datelor primite de la Administrația Bazinală de Apă Banat, arată că pe Timiş (şi afluenţi), Bârzava, Caraş (şi afluenţi), Nera, Cerna şi pe afluenţii Dunării, calitatea apei se încadrează în limitele clasei I-II de calitate.
„În concluzie, în judeţul Caraş–Severin calitatea apelor a fost bună şi s-a asigurat categoria necesară atât la prizele de alimentare cu apă în scop potabil, cât şi la prizele altor categorii de folosinţe. În ceea ce priveşte radioactivitatea, în Reșița, valorile înregistrate nu au depăşit nivelele operaţionale ale Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului, fiind mai mici decât pragurile de atenţionare şi nu s-au înregistrat evenimente de contaminare radioactivă a mediului. La fostele exploatări de uraniu de la Lişava şi Ciudanoviţa, contaminarea apelor de suprafaţă se produce prin aportul diverşilor afluenţi constituiţi din apele rezultate din acumulările din galeriile subterane ale minelor, precum şi din apele de şiroire care spală haldele cu steril din perimetrele afectate exploatărilor. Contaminarea solului se datorează unor activităţi preexistente, iar determinările activităţii specifice efectuate pentru apele de suprafață nu au indicat contaminarea acestora peste limitele operaţionale“, se precizează în informarea APM.
În județ s-au realizat 141 măsurători conform programului de monitorizare în ceea ce priveşte poluarea fonică, fără depăşiri constante în decursul anului. În primele patru luni ale anului s-a înregistrat o poluare accidentală a aerului cu particule în suspensie, având ca sursă iazurile de decantare Tăușani și Boșneag Extindere aparținând SC Moldomin SA Moldova Nouă.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro