Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ. – Chiar dacă suprafaţa pare impresionantă, oficialii spun că avem de-a face doar cu o poluare medie, care ar putea fi stopată în cursul zilei de astăzi.

În dimineaţa aceasta, cei de la Ape au fost informaţi, lucru deja verificat, cum că pe Dunăre s-a produs poluare cu produs petrolier, în zona Pârva Reca, Măceşti, o parte din pată deplasându-se către Moldova Veche. Nu se cunoaşte vasul de la care provine, însă bănuit este un vapor care se află în apele sârbeşti.

„Pata a fost identificată în această dimineaţă şi confirmată de angajaţii noștri, urmând să luăm măsurile de a opri efectele acestei pete, spune ing. Vilhelm Szabo, inginerul-şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin. E o pată de produs petrolier provenită probabil din apă de santină de la unul din vasele care tranzitează Dunărea. Intervenim deocamdată cu formaţia Moldova Nouă, care are pregătit stocul local de material absorbant de produs petrolier. Şi vom sprijini şi de la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa cu material absorbant şi cu oameni. Avem o bună conlucrare şi cu Garda de Mediu, şi cu căpitănia portului, în identificarea celui care a produs poluarea. (…) Lungimea este de circa 800 de metri şi lăţimea de 100 de metri. Opt hectare. Relativ, nu e atât de mare pentru Dunăre, faţă de alte poluări este una medie.“.

Cum poate fi eliminată poluarea? „Cu baraje absorbante, ancorate în mal şi cu barcă, oprim pata să nu curgă în lungul malului, şi prin aruncarea de materiale absorbante de produs petrolier, a explicat Vilhelm Szabo. Acest material e ca un rumeguş care conţine o bacterie care mănâncă produsul petrolier, îl anihilează şi se depune la fund. (…) Ar proveni de la o apă de santină dintr-un vas care tranzitează Dunărea, probabil spre amonte. Apa de santină este folosită pentru balastarea navelor. Unii, când nu mai au nevoie, o aruncă direct în Dunăre, fără s-o descarce în port, unde-i costă această operaţie“.

Potrivit inginerului-şef al SGA CS, judeţul nostru a mai avut de-a face cu poluare cu apă de santină în urmă cu mai bine de şase ani, însă aceasta „a fost stinsă imediat. Sperăm ca şi pe aceasta s-o stingem astăzi“.

Antoniu Mocanu