Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începând cu luna iunie a anului 2011, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin a fost implementat noul concept de organizare a poliţiei de ordine publică în mediul urban.

Prin acest concept, numărul poliţiştilor de proximitate a crescut prin transferul unor lucrători de la compartimentele de siguranţă publică şi de la alte birouri şi formaţiuni, iar acestora li s-a atribuit calitatea de poliţist judiciar. Poliţiştii de proximitate din întreg judeţul au organizat şi executat 3.775 activităţi în cadrul comunităţilor.

În cadrul acţiunilor preventive, unul dintre scopurile poliţiştilor de proximitate a fost îndreptat spre identificarea minorilor lipsiţi de supraveghere, a vagabonzilor şi cerşetorilor. Pe parcursul întregului an lucrătorii din cadrul Poliţiei Municipiului Reşiţa au depistat 76 de minori lipsiţi de supraveghere şi 265 de vagabonzi şi cerşetori (dintre aceştia 246 au fost sancţionaţi contravenţional).

Acţiunile poliţiştilor de proximitate au ajuns şi în unităţile de învăţământ sau în zona adiacentă acestora pentru a-i putea identifica pe elevii problemă şi a celor care absentează nejustificat. Numărul elevilor identificaţi a fost de 112. Părinţii şi tutorii care au lăsat nesupravegheaţi copiii au fost sancţionaţi, numărul acestora fiind de 23.