Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Starea economică precară în care riscă să ajungă Valea Bistrei, accentuată de posibilitatea închiderii Ductil Steel, a generat discuţii în recenta şedinţă a CJ.

Consilierul Nicolae Ştefănescu i-a cerut preşedintelui CJ, Sorin Frunzăverde, ca prin pârghiile pe care le are să intervină la autorităţile centrale pentru climatul economic din Caraş-Severin. „Siderurgia de pe Valea Bistrei dispare. Consider că, măcar la nivel politic, trebuie să intervenim în favoarea celor de la Ductil Steel pentru ca locurile de muncă să nu se desfiinţeze. De fapt, situaţia este gravă peste tot în judeţ, şi aici mă refer la Ductil Steel, UCMR şi Moldomin. Trebuie să ne spunem cuvântul mai apăsat în privinţa tradiţiei noastre industriale. Tradiţia trebuie condusă pentru că acest lucru nu se mai întâmplă nici la nivelul actului guvernamental. Nu sunt nostalgic după ce a fost înainte de 1989, dar, aşa cum se întâmplă în SUA şi în multe ţări ale UE, statul trebuie să intervină în domeniile ce ţin de siderurgie, minerit, economie în general, mai ales că resursele naturale şi exploatarea lor sunt apanajul statului“, a spus Ştefănescu.

Sorin Frunzăverde a precizat că „din păcate, siderurgia se închide în toată lumea. Într-adevăr, la Oţelu Roşu dramatic este dacă 400 de oameni rămân fără loc de muncă. UCMR trebuia legat de Hidroelectrica, dar tot noi, ca stat, am lăsat intrarea celei din urmă în insolvenţă. Situaţia este complicată şi la UCMR şi la Moldomin, însă, dle Ştefănescu, vreau să vă spun că cele două sunt în situaţia care sunt datorită statului poliţienesc, contestat zilele trecute de unul dintre lideraşii voştri. Dar, sigur că da, trebuie să intervenim pentru salvarea locurilor de muncă“.

Nina Curiţa