Caraş-Severin, Romania

Primăria a oferit un hangar al Aeroclubului Caransebeş, iar ministerul deţinea deja aici un bloc cu birouri, săli şi dormitoare disponibile ale Jandarmeriei Române. Scopul unei asemenea unităţi ar fi fost supravegherea DE 70 şi misiunile specifice în zona graniţei UE cu Serbia, condiţia de „cer liber“ fiind în Caraş-Severin mai bine îndeplinită decât în judeţele Timiş şi Arad, unde traficul de pe cele două aeroporturi este destul de aglomerat.

O astfel de unitate ar fi creat, pe lângă noi locuri de muncă, şi premisele ca Banatul de Munte să deţină un elicopter de intervenţie medicală SMURD pentru misiunile de salvare în zona alpină şi transportul bolnavilor în stare gravă spre clinicile din Bucureşti sau Timişoara. Însă, în urmă cu câteva zile, ministrul Administraţiei anunţase că respectiva unitate SMURD care va deservi vestul ţării va funcţiona la… Arad. De ce s-a luat o astfel de hotărâre?

„Răspunsul este politic la PD-L, nu tehnic la MAI. Nu cred că au măsurat de la birou din Bucureşti lungimea graniţei cu Serbia şi înălţimea munţilor din vestul României şi le-a ieşit lor că sunt mai mari în Arad decât în Caraş-Severin… Oricum, săptămâna trecută am avut o întâlnire la Ministerul de Interne al Serbiei, în cadrul căreia am discutat despre promovarea unui proiect comun, astfel încât să avem posibilitatea de a salva fiecare în timp util bolnavii şi accidentaţii din Banatul românesc şi sârbesc“, ne-a spus primarul Marcel Vela.

Nina Curiţa