Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVRIN – Reprizele dese de precipitaţii scad zilnic producţia nerecoltată a cerealelor păioase.

În 2018, faţă de anii trecuţi, campania agricolă de vară a debutat mai devreme în judeţul Caraş-Severin. Chiar şi aşa, treieratul cerealelor decurge anevoios, din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultima lună. Desele reprize de ploaie, consideră specialiştii agronomi, scad şansele unei recolte bogate şi asta pentru că, în unele zone, intemperiile au culcat lanurile de păioase. „Agricultorul a cam fost încurcat de ploi. La grâu, suntem tot la început. Dintr-un total de 17.565 hectare, cultura a fost recoltată de pe o suprafaţă de numai 600 de hectare. Ploile dese scad zilnic producţia nerecoltată. În primul rând din punct de vedere calitativ, pentru că au început deja să se instaleze pe spice tot felul de agenţi patogeni. Apoi, au fost vijelii care au culcat lanurile, şi aici avem pierderi prin scuturare, iar dacă vremea se va menţine tot aşa, cu zile călduroase şi ploi zilnice, riscăm să avem de-a face cu un fenomen nedorit de agricultori, şi anume, încolţirea în spic. Asta înseamnă că grâul nu mai poate fi folosit pentru panificaţie, iar agricultorul pierde extraordinar de mult la preţul de valorificare al grâului. Grâul poate fi folosit doar ca nutreţ sau în unele domenii de panificaţie, dar cu tot felul de amelioratori şi, deci, strică calitatea şi producţia“, ne-a declarat ing. Pavel Nefir, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.

Deşi agricultorii noştri contau pe o producţie medie la hectar de 5.000 de kilograme, în condiţiile actuale aceasta nu va depăşi 4.800 de kilograme, susţin specialiştii agronomi. Pierderi sunt şi la orz, însă, în acest caz, vorbim de o suprafaţă mai mare care a fost recoltată deja, de 920 de hectare, dintr-un total de 1.261 de hectare. „La unele soiuri de orz, inserţia spicului (prinderea spicului pe pai – n.r.) este mai slabă. Au fost ploi torenţiale care au trântit o groază de spice şi, din această cauză, sunt pierderi de producţie. Agricultorii au mizat pe aproximativ 5.000 de kilograme la hectar, şi acum, când trei sferturi din suprafaţă este recoltată, sunt undeva la 4.432 de kilograme. La rapiţă, suntem la 57% din suprafaţă recoltată. Din cele 6.383 de hectare, s-au recoltat până în prezent 3.638 de hectare. S-a mizat pe o producţie medie la hectar de 2.700 de kilograme, şi se merge cu 2.268 kg/ha, ceea ce înseamnă iarăşi pierdere. Toate acestea din cauza ploilor, pentru că orice ploaie întârzie recoltatul. Agricultorul nu mai poate intra cu combina şi din cauza asta se înregistrează pierderi“, a mai spus directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.

Dacă păioasele au avut de suferit de pe urma precipitaţiilor abundente, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor culturi. Ploile au făcut bine porumbului, florii-soarelui şi culturii de soia care, cel puţin până la această dată, arată excepţional. Nu totul este pierdut însă, crede inginerul Pavel Nefir: „Dacă meteorologii nu greşesc, şi ploile se opresc, dacă se valorifică fiecare minut bun de lucru de către agricultori, atunci recolta este salvată!“