Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Codul portocaliu de inundaţii a fost o „carte de vizită” pentru câteva zeci de curţi şi magazii.

Pe parcursul celor patru zile de ploaie, doar câteva solicitari au ajuns la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic prin intermediul apelului unic de urgenţă 112. Cronologic, o primă intevenţie a pompierilor militari a fost pentru evauarea apei din două curţi şi tot atâtea magazii din Caransebeş. „Au intervenit prompt serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din teritoriu şi potrivit datelor transmise de acestea, în Bolvaşniţa au fost afectate de apă 20 de curţi şi două hectare de teren plantat cu porumb. De asemenea, în Ezeriş au fost inundate două curţi, şase grădini, două pivniţe şi un grajd. Aici au fost evacuate animale dintr-o gospodărie – cea unde apa a intrat în grajd”, a precizat plt. maj. Anca Balint din cadrul ISU Semenic.

Greul l-a dus, în această perioadă, comuna Bolvaşniţa, cel mai greu afectată de precipitaţii. „Apa s-a retras din gospodăriile unde a pătruns, dar fără să intre în case. E vorba de vreo 20 de curţi afectate. Acum (luni dimineaţă – n.r.) mai scoatem apa din trei beciuri, cu ajutorul motopompelor. Au fost vreo 50 de metri de drum judeţean măturat de ape, cu mâl. În cursul nopţii de duminică spre luni am fost nevoiţi să spargem un podeţ colmatat şi pe care azi îl construim la loc. Am pus în funcţiune trei utilaje specializate de la primărie. Dar, una peste alta, nu putem spune că situaţia a fost foarte gravă”, ne-a declarat, luni dimineaţă, Petru Mihăilescu, primarul comunei.

În zona Turnu Ruieni au fost inundate trei grădini, în Fizeş o curte, două în Dignecea, la Prigor un hectar de teren agricol. „La Reşiţa am fost solicitaţi pentru infiltraţii apărute în podeaua unei case situate în Dealul Crucii. Iniţial, fuseseră nealimentate cu energie electrică Bolvaşniţa, Vârciorova, cartierul Balta Sărată din Caransebeş”, a mai adăugat plt. maj. Anca Balint.

În ceea ce priveşte drumurile din județ afectate de scurgeri de pe taluz (fără perturbarea traficului rutier) au fost inundate parţial zone din DN6 în zona Mehadica, DJ608 între Plugova şi Cornereva, DN57B în apropierea Aninei, DN57 între Berzasca şi Sviniţa, DN58B între Reşiţa şi Bocşa – pe o porţiune de 60 de metri unde se afla o lamă de apă de 5 cm. Codul portocaliu de inundaţii se menţine pe râul Cerna, în zona Hercuane şi se prevăd creşteri în bazinul hidrografic al Caraşului.

Cota de atenţie era luni, înainte de prânz, depăşită cu 8 cm pe Râul Alb la Feneş, cu 38 cm Cerna, cu 6 cm Ciornovăţul. La Bocşa, în cartierul Măgura, situaţia este monitorizată în permanenţă. Ieri, pompierii reşiţeni au fost anunţaţi pentru a interveni în cartierul Câlnic, unde o curte și o fântână fuseseră inundate în urma ploilor, pe strada Bistra. În jurul prânzului, toate problemele puse de inundaţii în zona Banat fuseseră remediate în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, potrivit companiei Enel. Situaţia operativă arată că pe teritoriul judeţului Caraş-Severin au fost inundate 30 de curţi, cinci pivniţe, o anexă gospodărească (grajd), nouă grădini şi câteva hectare de teren arabil cultivat. Au fost afectate localităţile Bolvaşniţa, Ezeriş, Zlagna, Dognecea, Caransebeş, Fizeş, Prigor şi Reşiţa).

Flavius Rotariu