Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă ne dorim vacanţe mai ieftine, ar fi bine să ne gândim încă de pe acum ce destinaţii alegem pentru la vară.

Operatorii de turism din România, şi nu numai, şi-au lansat deja pachetele pentru vara lui 2018. Ofertele sunt atractive, dacă ne gândim că reducerile ajung, în unele cazuri, până la 40%. Pentru a beneficia de pachetele promoţionale, acestea trebuie achitate integral până cel târziu la sfârşitul lui martie. Să vedem însă cât plătim pentru o vacanţă în insula Creta, dacă rezervarea se face din timp. Astfel, o săptămână de relaxare pentru două persoane, cazare la vilă şi fără mic dejun, costă 664 de euro, cu 316 euro mai puţin decât în mod normal. Mai puţini bani vom da şi dacă dorim să ne cazăm într-un hotel de trei stele, cu servicii all inclusive. Un pachet pentru două persoane costă în jur de 1.200 de euro, însă dacă este achitat până la sfârşitul anului, este mai ieftin cu 318 euro. În preţul celor două sejururi intră şi zborul cu avionul din Timişoara, cu tot cu taxele de aeroport. Oferte şi mai atractive găsim pentru turiştii care-şi doresc să călătorească la greci cu autocarul. Tarifele pornesc în acest caz de la 135 de euro/persoană pentru şapte nopţi, şi de la 175 euro/persoană pentru 10 nopţi. Pentru extrasezon, lunile mai, iunie şi septembrie, tour-operatorii pun „la bătaie“ oferte greu de refuzat, precum cele de genul „plăteşti 7 nopţi şi stai 10“ sau „plăteşti 10 şi stai 12“. Preţurile încep de la 120 de euro/persoană, cu transport inclus.

Pentru Antalya, tarifele pentru două persoane încep de la 850 de euro şi ajung la 1.150 de euro. Ce-i drept, acestea sunt preţuri pentru începutul sezonului estival. Spre această destinaţie avionul se poate lua şi din Timişoara, iar cazarea se va face numai în hoteluri de trei şi patru stele, unde turiştii au la dispoziţie servicii all inclusive. „Vacanţele cu rezervare timpurie nu sunt o noutate pentru noi, vindem astfel de pachete încă din 2006, de când am deschis agenţia. Da, este adevărat, oamenii sunt foarte receptivi, deşi sunt şi unele inconveniente. De exemplu, rezervările nu se pot modifica şi nici anula, iar în cazul în care turistul nu mai poate face călătoria, acesta pierde toţi banii“, ne-a declarat Gabriela Rasovan, reprezentanta unei agenţii de turism din zona Universalul Vechi.

Şi pentru că litoralul românesc a fost plin vara aceasta, hotelierii de la malul Mării Negre şi-au pregătit şi ei ofertele pentru 2018. În funcţie de unitatea de cazare aleasă, reducerile sunt cuprinse între 10 şi 38%. De exemplu, pentru vacanţele achitate integral până la 28 decembrie, tarifele pentru şapte nopţi de cazare, pentru două persoane, sunt de 474 de lei la două stele, de 1.067 şi 1.253 de lei la trei stele, şi de 1.400 de lei, pentru cei care doresc şi micul dejun.