Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea intenţionează să amenajeze o parcare pe un teren relativ abandonat, situat pe strada G.A. Petculescu. Şi pentru că în zonă sunt mai multe platforme de parcare într-o stare mai mult sau mai puţin degradată, aleşii reşiţenilor au în plan reabilitări şi extinderi, inclusiv parcări ecologice, înierbate, platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor, stâlpi de iluminat public şi reţele mai bune de colectare a apelor pluviale.

Proiectul, prezentat zilele trecute aleşilor reşiţenilor, a ridicat întrebări din partea consilierului Mirel Sabo, care şi-a dorit o localizare mai exactă a zonei vizate de lucrări, pentru că „eu ştiu că strada e de la barieră, până la Casa de Cultură, fosta Câlnicului“.

Primarul Ioan Popa a lămurit lucrurile, detaliind: Este vorba de zona de sub funicular, după intersecţia semaforizată de la Casa de Cultură, cum mergi spre barieră, în partea stângă, spre Tribunal, tot arealul de acolo. E o casă foarte frumoasă acolo pe colţ, şi în spatele ei, tot terenul din spate este neamenajat, un teren relativ abandonat. Şi amenajăm nişte parcări civilizate pentru maşini acolo. (…) Poate pentru vizibilitate s-ar putea să trebuiască să-i dărâmăm casa aia de acolo“.

Potrivit raportului de specialitate, „actualele platforme de parcare au o suprafaţă carosabilă degradată şi au o vechime de peste 30 de ani. Platformele existente, precum şi accesul rutier prezintă fisuri şi denivelări, chiar şi prăbuşiri în zona gurilor de scurgere. Proiectul presupune realizarea a 59 de locuri de parcare ecologice (înierbate), prin executarea următoarelor lucrări: amenajarea platformelor de parcare existente, asigurarea accesului auto şi pietonal, refacerea trotuarelor şi aleilor pietonale, sistematizarea pe verticală a zonei, asigurarea colectării apelor pluviale, refacerea reţelei de iluminat public şi montarea a 25 de stâlpi de iluminat, refacerea zonelor verzi şi plantarea de arbori ornamentali, lucrări pentru asigurarea circulaţiei (semnalizarea orizontală şi verticală, marcaje şi indicatoare rutiere) şi realizarea unui acces rutier pe strada Bega“.

Dintre cele 59 de locuri de parcare, trei sunt pentru persoanele cu dizabilităţi, iar în zonă vor fi amenajate şi două platforme subterane de colectare a deşeurilor. Valoarea totală a investiţiei de pe G.A. Petculescu se ridică la peste 1,9 milioane de lei, din care aproape 1,6 milioane de lei reprezintă construcţiile plus montajul.