Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministerul Sănătăţii a majorat anul acesta bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

Pe pagina web a Ministerului Sănătăţii a fost postată în dezbatere publică, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Planul Strategic Naţional de Control al Tuberculozei în România 2015-2020.

„Proiectul are ca scop reglementarea tuturor măsurilor care să asigure îmbunătăţirea controlului tuberculozei prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnoticare, tratare și creșterea aderenței la tratament. Tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică“, se precizează în poziţia oficială a ministerului.

În urma implementării intervențiilor incluse în Planul Strategic Național de control al TBC, până în anul 2020 se estimează scăderea incidenței globale a TBC de la 78,58 la 100.000 de locuitori înregistrată în 2013 la 66,68 la 100.000 locuitori în 2020; scăderea numărului total de pacienți TBC de la 16,711 cazuri notificate în 2013 la 13,060 cazuri TBC notificate în 2020; creșterea ratei de succes la tratament pentru cazurile noi. Proiectul îşi propune şi scăderea mortalităţii din cauza TBC, pe lângă cea a incidenţei bolii.

„Datele statistice arată că judeţul nostru se situează în media naţională în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, scăderi fiind remarcate şi pe acest segment în decursul anilor, mulţumită programului naţional. Este, aşadar, de bun augur, semnalul prin care ar putea creşte fondurile alocate, ce pot folosi de la logistică la orice altceva mai este nevoie“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Pentru implementarea măsurilor prevăzute în Planul Naţional Strategic au fost identificate mai multe surse de finanţare, în afara bugetului de stat.