Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Nu poate fi, totuși, refuzată de 8 Martie, mai ales când oferta este pe cât de colorată pe atât de gustoasă și dulce.

A devenit o tradiție ca în fiecare an, de Ziua femeii, cofetăria din gangul de la Victoria să realizeze o expoziție de prăjituri și torturi, care mai de care mai tentante. Ai sentimentul că pășești într-un paradis al prăjiturilor, pe care le deguști din priviri, fără să știi asupra căreia să te oprești pentru a-ți astâmpăra acea ispititoare nevoie de dulce. Ce să alegi? Profiterol, diplomat sau o pară clasică, de care-ți aduci aminte din copilărie și care, așa cum te asigură gazda, păstrează rețeta cofetăriei de odinioară și dă timpul înapoi cu aproape o jumătate de secol. Această cofetărie continuă să existe de pe vremea când, fetițele, acum femei în plină maturitate, veneau cu mamele lor după plimbarea duminicală, pentru a se răsfăța, ca într-un ritual, cu o prăjitură și un suc.

Anca Gaiță, patroana acestui paradis dulce spune însă că delicatețea formelor, culorilor și aromelor este rezultatul multor ore de muncă, a experienței dobândite în ani și pasiunii: „Sunt făcute cu mult suflet, de aceea le invit pe toate doamnele și domnișoarele, dar nu numai, să ne viziteze expoziția în aceste zile, pentru că avem prăjituri și torturi pentru toate gusturile și toate buzunarele: pinguini, nuferi, Excelent, Delicia, sonde, Kirsch, crizanteme, veioze, Boema, București, Colier, Doboș decorat cu lalele, în ton cu primăvara, făcute special pentru 8 Martie, rulade combinate, Casnica, Congo, eclere, pere, arici. Pe toate le facem cu drag, multă migală și pasiune. Având foarte mare experiență în cofetării, cândva, așa cum îmi aduc aminte, era foarte solicitat profiterolul, de aceea am realizat porții după rețeta franțuzească în caserole mici, cu capac, pentru ca oamenii să le poată cumpăra pentru acasă. Am mari emoții, dar sunt mândră de ce am reușit să facem pentru această expoziție“.

Doamna Anca a mărturisit că pentru a fi pe placul oamenilor și pentru a satisface toate gusturile a păstrat unele rețete, dar a adus și unele noi, preluate și de alte cofetării din oraș, cum e specialitatea casei, de pildă, Yogofreshuri cu vișine, mousse-uri cu caise sau cu mango, tiramisu ș.a.