Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În decembrie, marile oraşe europene găzduiesc în centrul vechi pieţele de Crăciun, ce atrag anual milioane de turişti.Cunoscut în întreaga lume, târgul de la Budapesta este o destinaţie ce nu trebuie ratată în luna decembrie. Târgul are loc în Piaţa Vorosmarty, iar atmosfera este una cu totul specială. Găsim aici articole artizanale tradiţionale şi decoraţiuni de Crăciun, care pot fi achiziţionate din cele peste o sută de puncte de vânzare. În plus, acest târg aflat în inima oraşului, este un veritabil paradis pentru amatorii de plăceri culinare tradiţionale sau de vinuri fierte cu arome exotice.

Capitala Austriei devine un oraş magic în perioada sărbătorilor de iarnă, în special de Crăciun, când întreaga Vienă este împodobită cu brazi şi luminiţe. În pieţele de Crăciun deschise în oraş, vizitatorii găsesc decoraţiuni pentru casă şi preparate tradiţionale vieneze.

Preţurile diferă în funcţie de perioada şi de numărul de zile pe care turiştii doresc să le petreacă aici. Spre exemplu, pentru trei nopţi în Budapesta, cazarea la hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, turistul trebuie să plătească între 125 şi 170 de euro/persoană, în timp ce preţurile pentru patru nopţi de cazare, la un hotel de patru stele din Praga, încep de la 189 de euro/persoană. Ceva mai scumpă, 250 de euro/persoană, este cazarea pentru patru nopţi, la un hotel de patru stele din Viena. Tour operatorii din Reşiţa vorbesc, însă, de preţuri mai mici, pentru persoanele care se cazează în vile.

Şi la München se organizează o piaţă de Crăciun, chiar în faţa primăriei. Această locaţie este la fel de veche precum berăriile pentru care München este renumit, fiind una din cele mai frumoase pieţe de Crăciun din Germania. Preţurile încep de la 210 euro de persoană şi pot ajunge la 350 de euro/persoană.

Roxana Bălan Nafiru