Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În sfârşit, termoficarea reşiţeană a ieşit pe profit. Asta după ce s-a închis şi a rămas fără conducte…

Chiar dacă pare un paradox, povestea CET-urilor care s-au succedat pe malurile Bârzavei nu se mai încheie. Mai mult decât atât, deşi se părea că toate CET-urile s-au născut pentru a înregistra pierderi, activitatea de termoficare a ieşit în sfârşit pe plus, deşi distribuirea de agent termic în sistem centralizat a fost întreruptă, iar conductele au fost tăiate…

Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa, explică: „Activitatea SC TermoServ CET se desfăşoară bine, n-am avut niciun fel de probleme, putem vorbi şi de un oarecare profit, iar cu privire la celelalte societăţi – perdante, vechi, aici fac trimitere la CET 2010 –, pierderea a fost stabilită. CET 2010 este o societate care nu-şi mai desfăşoară activitatea efectiv, iar CET Energotermul este intrată în faliment, de această societate se ocupă acel lichidator. Pentru că, aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, este nevoie de valorificarea a tot ceea ce are CET Energotermul pentru a fi plătiţi creditorii. Dar această decizie nu ne aparţine, am înţeles că în oraş lucrează o firmă din Constanţa, cel puţin ca urmare a unei licitaţii“.

Potrivit actelor puse la dispoziţie de municipalitate, în 2014, SC CET TermoServ CET a avut o cifră de afaceri de 1.463.238 lei, înregistrând un profit net de 13.292 lei. Tot anul trecut, SC CET 2010 Reşiţa SRL a avut o cifră de afaceri de 2.678.158 lei, înregistrând o pierdere de 740.202 lei. Şi chiar dacă am fi crezut că vechiul operator a murit, aleşii urbei au votat un buget de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al CET 2010, aflate în insolvenţă. Potrivit hotărârii consilierilor locali, veniturile vor egala cheltuielile şi se vor situa în jurul cifrei de 130.000 de lei. Evident, potrivit estimării, pierderile vor fi zero.