Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – A cântărit la Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița atât cât a fost necesar în 2017 pentru a asigura solicitările spitalelor. Suficient nu s-ar putea spune, pentru că numărul îmbolnăvirilor tot crește de la un an la altul, în plus, accidentele rutiere și nu numai, înseamnă și mai mult sânge pentru urgențe, pe care trebuie să îl asigure Centrul.

Campaniile efectuate în județ și cele umanitare realizate prin Episcopia Caransebeșului, acțiuni derulate de tinerii ortodocși din ATOR Banatul de Munte au fost de un real ajutor, astfel că unii dintre donatorii voluntari din timpul campaniilor s-au fidelizat pe parcurs. Practic, a fost conștientizată importanța donării de sânge, ceea ce iarăși este un scop atins al campaniilor.

La finele anului, medicul Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină mulțumește celor care au sprijinit și au contribuit la aceste rezultate , după un bilanț sumar al activității instituției: „Pot afirma sfârșitul lui 2017 că numărul donatorilor este mulțumitor, dar acest lucru nu ne încântă foarte mult pentru că trebuie să rămânem în continuare pe baricade, pentru a asigura necesarul de sânge din spitale, ținând cont de faptul că numărul îmbolnăvirilor crește din zi în zi. În ceea ce privește creșterea numărului de donatori, ne-au ajutat mult campaniile care s-au efectuat în decursul anului 2017, în special campaniile derulate prin Episcopia Caransebeșului, prin intermediul preoților parohi din localitățile județului. Ei au contribuit în special la creșterea numărului de donatori noi, care ne-au ajutat să asigurăm în evidențele noastre donatori fidelizați. Este ceea ce ne dorim, de altfel, în 2018, având în vedere că secțiile de hematologie, oncologie și chirurgie mai ales, au nevoie de acea picătură de lumină care este sângele. Pot spune că am asigurat-o în spitale. În zilele când am avut nevoie de o cantitate mai mare din grupele care sunt deficitare, am apelat la Centrul de Transfuzie Regional din Timișoara, cu care avem o colaborare deosebit de bună de ani de zile. Deci, nu am lăsat spitalele fără sânge, în nici un caz. Cred că nu aș putea să dorm liniștită dacă nu aș asigura acea pungă de sânge care este solicitată. Pe de altă parte dacă Timișoara a cerut o grupă de sânge și noi am avut-o în stoc, n-am ezitat să o trimitem“.

Numărul de donatori într-o zi obișnuită este de 15 – 20, însă ar fi de dorit ca media să fie, totuși, normală, adică 25 -30 de donatori pe zi. Este motivul pentru care apelul către cetățeni de a veni să doneze sânge, rămâne și în 2018 un SOS pentru semeni. Nu se știe niciodată când se pot inversa rolurile.