Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un grilaj strâmb, care scoate zgomot la trecerea fiecărei maşini, le dă de furcă angajaţilor instituţiei.

Un funcţionar din cadrul Casei Judeţene de Pensii din Caraş-Severin s-a plâns redacţiei vizavi de o problemă care-i macină liniştea şi nervii, dar pe care n-a reuşit s-o rezolve, nici după repetate încercări, prin intermediul autorităţilor locale şi judeţene. Pe scurt, Lucian Inişconi ne-a explicat cum, la fiecare trecere a vreunui vehicul prin faţa instituţiei, grilajele montate înaintea intrării în pasajul Poarta I scot un zgomot infernal. Mai multă gălăgie fac cele care sunt pe partea cu Casa de Pensii, decât celelalte. Sunetul aminteşte de cel făcut de roţile de tren peste îmbinările liniilor de cale ferată.

Este vorba despre grilajele care asigură scurgerea apei pluviale în canalele colectoare de sub pasaj care, din cauza traficului greu, s-au deformat. De altfel, drumul are un anumit grad de înclinaţie, accentuat spre porţiunile laterale, unde sunt şi rigole, pentru a asigura o mai bună drenare a apelor pluviale. Problema zgomotului se pune în cazul grilajelor care taie drumul înainte de intrarea în pasaj, care sunt drepte, deşi drumul are acel grad de înclinaţie. Ele sunt formate din cinci, şase bucăţi pe sens, însă traficul intens le-a desprins unele de altele şi le-a deformat, înlocuirea lor nefiind teoretic decât o soluţie temporară.

Pentru un trecător, zgomotul produs de trecerea maşinilor n-ar fi mare lucru. Dar pentru cei care lucrează acolo, în special pe timpul verii, când nevoia te împinge să mai deschizi o fereastră, zgomotul repetitiv, aproape fără pauză, trece de limita suportabilului. Lucian Inişconi ne-a povestit că s-a adresat întâi primăriei, iar răspunsul s-a lăsat aşteptat dincolo de limita celor 30 de zile, aşa că omul a repetat procedurile. Ulterior s-a plâns de câteva ori şi Instituţiei Prefectului, care, evident, a redirecţionat sesizarea către Primăria Reşiţa. Şi… nimic.

Se pare totuşi că insistenţele şi disperarea celor de la CJP Caraş-Severin au avut efect asupra autorităţilor locale. Am luat legătura cu angajaţii municipalităţii care, iniţial, ne-au explicat faptul că se cunoaşte problema, că s-a găsit chiar rezolvarea, doar că încă nu sunt bani pentru ca lucrarea să poată fi prinsă în buget. Într-un sfârşit ni s-a explicat că se vor lua într-adevăr măsuri şi că grilajele vor fi înlocuite şi prinse aşa cum ar trebui, pentru a nu mai scoate zgomotul de care se plâng cei de la Pensii. Iar asta se va întâmpla undeva la jumătatea lunii noiembrie, când vor sosi materialele deja comandate de către municipalitate.

„Legat de grătarul cu probleme, au fost comandate materialele, care vor ajunge la jumătatea lunii noiembrie. Lucrările vor fi realizate în regie proprie prin intermediul angajaţilor Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului“, ne-a informat Roxana Topală, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.