Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Patronatele susţin că nu vrea nimeni să muncească, şomerii se plâng că nu au unde…

Discuţii aprinse au fost purtate în cea mai recentă şedinţă a Comisiei de Dialog Social între patronate, sindicate şi directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pornind de la datele prezentate de către Caius Isac, directorul AJOFM, potrivit cărora în cursul anului trecut au beneficiat de măsurile active oferite de către Agenţie 5.834 persoane, fiind încadrate în muncă 3.656 persoane, discuţiile au trecut în zona realităţii de pe piaţa muncii. Pe de o parte, patronatele susţin că forţa de muncă rămasă în județ este puţină, necalificată şi nici nu doreşte să muncească. Pe de altă parte, sindicatele au amintit că salariile sunt la un nivel care nu fac atractivă încadrarea în muncă, iar calificările ar trebui făcute şi în cadrul firmelor care au nevoie de oameni.

„Modificările legislative de la finele anului 2016 au introdus, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, procedura de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și încadrarea acestora în diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piaţa muncii, în funcție de care vor fi acordate servicii diferențiate. Organizarea cursurilor de calificare a condus la angajarea unui numar de 183 persoane ca urmare a cursurilor organizate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi a 11 persoane ca urmare a cursurilor organizate prin fonduri europene. Acordarea de alocaţii petru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului a condus la încadrarea unui număr de 194 persoane în anul 2016. De asemenea, stimulentele acordate agenţilor economici pentru încadrarea în muncă a persoanelor din categorii defavorizate a condus la încadrarea în muncă a 213 persoane peste 45 de ani, a cinci persoane unici întreţinători ai familiilor monoparentale, a opt persoane care mai au trei ani până la pensie şi a 32 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ“, a explicat directorul AJOFM Caraş-Severin.

„Rolul Agenţiei este acela de mediere şi nu putem să o acuzăm că este vinovată de faptul că sunt tineri care preferă să sta acasă pe banii părinţilor şi refuză cei 900 de lei pe care îi propun angajatorii, în care intră transportul până la locul de muncă şi alte cheltuieli. De asemenea, nici angajatorii nu sunt neapărat vinovaţi pentru dorinţa de a angaja oameni calificaţi cu cheltuieli cât mai reduse. Dar în acest caz trebuie să-şi reorganizeze priorităţile“, au susţinut reprezentanţii confederaţiilor sindicale prezenţi la şedinţă.