Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă finalul anului trecut s-a constatat un trend descendent pe piaţa imobiliară cărăşeană, primul trimestru din 2013 reprezintă o revigorare, moderată dar sigură.

„Nu se constată că creştere bruscă, nici prin prisma preţurilor, nici prin cea a vânzărilor. Cu toate acestea, este sesizabilă o oarecare creştere pe segmentul solicitărilor de apartamente cu chirie. Cărăşenii vor, cu precădere în Reşiţa şi Caransebeş, apartamente cu două camere, la un buget de 80-130 de euro pe lună.

Aceeaşi dorinţă o au şi cumpărătorii, tot apartamente cu maximum două camere, pentru care oferă până în 20.000 de euro. Totuşi, în celelalte zone ale judeţului nu există o cerere suficientă. Sunt oameni care doresc să cumpere case, dar vor ca aceasta să fie situată în localităţi semirurale, Soceni, Câlnic, aproape de oraş“, ne-a declarat Dan Nănuţ, managerul unei agenţii imobiliare cărăşene. Totuşi, casele nu sunt vizate nici de către cumpărătorii din mediul rural, nici de cei din zona urbană, mai ales din cauza preţului ridicat şi a creditelor oferite de bănci pentru acest segment. Cum de altfel nici spaţiile comerciale nu mai sunt la mare căutare.

„Situaţia economică din zonă nu permite tranzacţii imobiliare de anvergură, aşa că fiecare îşi drămuieşte banii aşa cum poate. Anul trecut nu au fost cumpărate apartamente scumpe, dar sperăm că anul acesta situaţia se va redresa. Perioada de vârf este în toamnă, când încep şcolile şi navetiştii au nevoie de gazdă sau chirie. În schimb, vara este un sezon în care imobiliarele scad“, a mai amintit Nănuţ.

Flavius Rotariu