Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Preşedintele Camerei de Comerţ, este de părere că tinerii au nevoie de o pregătire corectă care să le asigure angajarea, iar pentru asta este nevoie atât de mobilizarea instituţiilor statului, cât şi de cea a mediului de afaceri, pentru ca „România să devină performera care s-a pierdut în timp”.

Universitatea reşiţeană şi-a prezentat recent programul de asistenţă pentru întreprinzătorii locali, ale cărui pietre de temelie au fost puse anul trecut, şi care s-a dezvoltat mai mult în primele luni ale acestui an. Iniţiativa se doreşte a fi o punte între mediul academic şi cel local de afaceri, care să vină atât în sprijinul dezvoltării, cât şi în beneficiul studenţilor din Reşiţa care, la absolvirea facultăţii, să aibă unde să se angajeze aproape de casă. Între universitate şi mediul local de afaceri, care constituie cei doi piloni ai programului, intervine totuşi un liant.

„Parteneriatele sunt importante şi oricând veţi avea un sprijin în Camera de Comerţ, în relaţia cu mediul de afaceri, pentru că este nevoie, pe lângă partea teoretică, să obţină şi acea calificare pe care nu o dă decât activitatea din societăţile comerciale, din firme, din companii, spune Petru Buzzi, preşedintele Camerei de Comerţ Caraş-Severin. Vreau să vă spun că-mi aduc aminte că pe vremea când eu făceam facultatea, că făceam practică pe timp de vară 50 de zile. Practică din vacanţa mea de student, pe care n-am recuperat-o niciodată dar care este importantă pentru că atunci înveţi, acolo unde îţi vei desfăşura activitatea după ce termini o facultate. Am citit în presă că astăzi 70% dintre absolvenţii de universităţi nu practică meseria pe care au învăţat-o în universitate. Ceea ce nu cred că este corect pentru că e nevoie de o recalificare a tânărului după ce termină facultatea. Deci este bine ca tinerii să fie pregătiţi pentru ceea ce doresc să facă în viaţă. Poate că mulţi aleg facultatea doar pentru a o termina, după care se gândesc să plece oriunde. E nevoie de noi, de toţi, împreună, să-i mobilizăm. Să mobilizăm mediul de afaceri, să mobilizăm instituţiile statului pentru ca România să devină performera care s-a pierdut în timp”.

Antoniu Mocanu