Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Social-democrații caranșebeșeni au pus gând rău unor hotărâri ale Consiliului Local din anii 2002 și 2006, inițiate de fostul edil Marcel Vela, atât în calitate de consilier local, cât și de primar.

Mai exact, este vorba de HCL-urile cu privire la demararea investițiilor în Caransebeș, comisia care analizează investiția și condițiile pe care investitorii trebuie să le îndeplinească, pe care grupul PSD vrea să le revoce. Intenție, de altfel, anunțată zilele trecute de liderul de grup Florin Bogdea și concretizată acum într-un proiect de hotărâre inițiat de același consilier, care va fi supus dezbaterii în plenul Consiliului Local, în ședința de joi, 29 noiembrie. „Acea hotărâre cu comisia este neconstituțională, să vinzi terenuri la preț preferențial”, spunea Bogdea zilele trecute, în timp ce primarul Felix Borcean considera utilă acea comisie care analiza foarte rapid, în maxim cinci zile, oferta investitorului.

Întrebat cum comentează inițiativa grupului PSD de revocare a celor două hotărâri, fostul edil ne-a precizat: „În 2002, primar era unchiul lui Florin Bogdea, Ioan Mura, cu care eram în opoziție și care a fost de acord cu propunerea vizată de legalitate și de către secretarul municipiului, regretatul Vasile Trulea. Proiectul a fost apreciat și votat de toți consilierii locali, de la toate partidele. Prefectul PSD de la acea vreme, Gheorghe Pavel Bălan, cu care eram de asemenea în opoziție, a spus că HCL este legală, iar Agenția Română pentru Investiții Străine a dat-o exemplu de buna practică la nivel central pentru că susținea crearea de locuri de muncă. Din 2002 au fost verificări anuale de la Curtea de Conturi și totul a fost în regulă. Acum aflu că cineva spune că ar fi neconstituțională. Dl Bogdea ar putea consulta niște specialiști. Mă refer la juriști, înainte de a se ciocni și cu termeni legislativi, așa cum s-a ciocnit și cu mașina unor oameni nevinovați când a intrat pe contrasens. Îi recomand să conteste HCL în instanță și se va lumina, pentru că așa este doar o luptă politică neproductivă pentru oraș și investitorii care trebuie atrași, nu alungați. Pe declarații și diversiuni politice, defăimări și acuzații nu am ce replici să dau, pentru că nu fac politică didactică. Îmi rezerv dreptul să mă adresez instanței la un moment dat, ca să solicit daune pentru defăimare”.

Ce vor decide consilierii locali rămâne de văzut. Cele nouă voturi ale social-democraților nu sunt de ajuns pentru revocarea celor două hotărâri. În aceste condiții, grupul PSD se bazează pe cel puțin un vot liberal pentru ca cele două HCL-uri inițiate de Marcel Vela să devină istorie.