Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 11-16 martie 2015, un grup format din patru elevi ai Colegiului Naţional Traian Lalescu Reşiţa, coordonaţi de pr. prof.

Nicolae Chiosa, s-a deplasat în Suedia pentru a participa la şedinţa de pregătire a celei de-a şaptea ediţii a taberei ecumenice din cadrul proiectului Da EurHome a EurHope, ce se va desfăşura în perioada 29 iulie – 5 august în Centrul Giovanni Paolo II din Loreto, Italia.

Şedinţa de pregătire a avut loc în Vadstena, oraş de o desoebită importanţă pentru Biserica Luterană, acesta fiind locul în care Sfânta Brigitta a Suediei a înfiinţat în anul 1350 prima mânăstire a ordinului care îi poartă numele, astăzi un important centru de pelerinaj.

Membrii delegaţiilor participante s-au întâlnit pentru a discuta în detaliu programul activităţilor ce vor fi desfăşurate în tabără, dar şi pentru a menţine aprinsă prin rugăciune flacăra ecumenismului. Tema taberei din acest an se va concentra în jurul Perlelor Vieţii, un rosariu neconfesional prin intermediul căruia tinerii participanţi vor putea aprofunda subiecte precum raporturile credincioşilor cu Dumnezeu, Sfânta Taină a Botezului, iubirea creştină, moartea şi învierea lui Iisus Cristos.

Semnificaţia aparte a Perlelor Vieţii a fost explicată chiar de episcopul emerit Martin Lönnebo, creatorul acestora, pe care membrii delegaţilor participante au avut ocazia de a-l cunoaşte sâmbătă, 14 martie, la o întâlnire în dioceza Linköping.

Un eveniment important în parcursul proiectului ecumenic Da EurHome a EurHope este că, anul acesta, cu ocazia celei de-a şaptea ediţii a taberei, celor cinci ţări care au participat până acum (România, Italia, Marea Britanie, Suedia, Danemarca) li se vor alătura delegaţii din Ungaria şi Serbia.