Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit oficialilor forului, anchetatorii nu au oferit celor vizaţi un motiv, acţiunea vizând mai mult ridicarea de înscrisuri.

O serie de percheziţii au demarat joi, 9 iulie, la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, sub organizarea Direcţiei Generale Anticorupţie, cu sprijinul Jandarmeriei Române. Iar procurorii şi mascaţii au pătruns în mai multe cabinete ale profesorilor pentru a ridica probe.

Potrivit prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, rectorul universităţii – care nu este în localitate –, deocamdată oamenii legii n-au oferit niciun motiv pentru care derulează aceste acţiuni: „Am vorbit cu dl. prorector Ioan Ruja, care a văzut mandatul, şi mi-a spus că în conţinutul acestuia nu se specifică clar un motiv, fiind precizată doar ridicarea de înscrisuri. Însă pe măsură ce se derulează aceste percheziţii, au adus noi mandate, care vizează mai multe cadre didactice, însă tot fără a oferi un motiv clar. Sunt vizaţi profesori de istorie, de drept, dar şi de alte discipline. (…) În urmă cu doi ani am mai trecut prin aşa ceva, însă după toate percheziţiile n-au găsit nimic“.

Potrivit conducerii forului, fiind vorba totuşi despre acţiuni coordonate de structuri din capitală, este posibil ca acestea să fi demarat în urma unei sesizări. Rectorul universităţii reşiţene s-a arătat puţin contrariat de organizarea percheziţiilor acum, în plină perioadă de practică a studenţilor, mai ales că sesiunile s-au încheiat de ceva vreme. Plus că mai sunt doar câteva zile până la deschiderea sesiunii de vară a admiterii…

UPDATE:

DGA explică, într-un comunicat, că au fost efectuate 18 percheziţii – unele la sediul instituţiei educaţionale, altele la domiciliul unor cadre didactice din judeţ –, coordonate de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, au fost puse în executare 32 de mandate de aducere, atât pentru suspecţi, cât şi pentru martori.

„În cursul anului 2015, persoanele suspecte – cadre didactice universitare şi studenţi –, au săvârşit diverse infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, luare şi dare de mită, constând în condiţionarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani, chiar şi în condiţiile în care studenţii nu se prezentau la examen, precum şi în tranzacţionarea unor lucrări de licenţă – elaborate şi susţinute în anii anteriori – contra unor sume de bani percepute de la cursanţi, cuprinse între 300 şi 400 de euro pe lucrare. În documentarea activității infracționale, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI“, se arată în documentul citat.