Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii reşiţenilor au votat să acorde tichete pentru masa de sărbători, revenindu-se asupra unor ajutoare de urgenţă tăiate la mijlocul acestui an.

Vin alegerile, vin sărbătorile, tichetele sociale şi ajutoarele de urgenţă au revenit în actualitate. Ce-i drept, unele vin în fiecare an, altele au fost tăiate pe nedrept. Asta spun edilii urbei.

În ceea ce priveşte acordarea tichetelor sociale, aprobată în şedinţa de marţi, 8 noiembrie, a Consiliului Municipal Reşiţa, „proiectul de hotărâre era făcut de câteva săptămâni. Aşteptam o şedinţă de consiliu ordinară, dar am introdus-o în această şedinţă de îndată pentru că am considerat că dorim să avem mai puţin de lucru la şedinţa următoare. Proiectul era deja făcut de către cei de la Asistenţă Socială“, a expicat viceprimarul Adrian Dacica.

La capitolul ajutoare de urgenţă, tunse în luna iunie, după ce s-a constatat că majoritatea aveau iz electoral, s-a decis ca unele dintre cele tăiate să fie acordate din nou…

Referindu-se la declaraţia făcută de primarul Ioan Popa cu prilejul meetingului de lansare a candidaţilor PNL, care susţinea că nu doreşte ca Reşiţa să fie un oraş de asistaţi social, viceprimarul Adrian Dacica a completat: „Nici eu nu doresc să fim un oraş de asistaţi social. După cum se poate observa, cei care primesc ajutoare sociale, de urgenţă conform legii, au început să efectueze muncă în folosul comunităţii. Până acum nu au făcut asta, dar primeau aceste ajutoare gratuit. Dar sunt persoane care au situaţii deosebite, care nu au nici venitul minim garantat, au mulţi copii, iar aceste persoane au multe necesităţi. Mulţi sunt bolnavi, au copiii bolnavi şi aşa mai departe“. Edilul a recunoscut în plenul şedinţei că a greşit atunci când a decis tăierea anumitor ajutoare de urgenţă: „Consider că este firesc ca atunci când am luat o hotărâre care din punctul meu de vedere nu este corectă, să revenim la acea hotărâre cu anumite puncte care sunt necesare pentru cei cu situaţii delicate din oraşul nostru“.

Ana Stîngu, şeful Serviciului de Asistenţă Socială, a explicat că există situaţii în care oamenii sunt în stare de disperare, şi chiar trebuie sprijiniţi. Reglementările aflate în vigoare din iunie reduceau ajutoarele de urgenţă la situaţiile de necesitate, calamităţi, inundaţii şi alte astfel de fenomene naturale, precum şi în caz de deces. Există însă cazuri în care oamenii au probleme de sănătate care nu sunt acoperite de vreo asigurare, care au nevoie de intervenţii costisitoare, pentru copiii care provin din casele de copii şi care au obţinut rezultate deosebite şi care doresc să-şi continue studiile. Lista continuă cu tinerii merituoşi, care au rezultate deosebite la olimpiade, cu oamenii străzii veniţi de pe alte meleaguri, care-şi doresc întoarcerea acasă, dar nu şi-o permit din punct de vedere financiar. Prin acelaşi nou proiect, se revine şi la acordarea micilor atenţii băneşti, în cazul cetăţenilor Reşiţei care trec pragul de 100 de ani.

Vizavi de tichetele sociale, acestea se acordă cazurilor sociale pentru a-şi permite o masă de sărbători. Persoanele singure pot primi câte un tichet de 50 de lei, iar familiile – indiferent de numărul membrilor –, tichete totalizând 100 de lei, cu care pot fi cumpărate alimente, fiind excluse alcoolul şi tutunul.

Ca o concluzie, de când se ocupă cu cazurile sociale, viceprimarul Adrian Dacica şi-a schimbat viziunea pe care o avea asupra acordării ajutoarelor, precizând că „sunt foarte mulţi oameni necăjiţi, am constatat! Sunt foarte mulţi oameni cu multe nevoi“.