Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În condiţiile în care suntem un stat european cu pretenţii, alarma în unele localităţi se dă „pe stil vechi“.Istoria ne-a învăţat că, în vremurile de restrişte din perioada medievală românii dădeau foc holdelor, otrăveau fântânile şi fugeau în pădure la sunetul clopotelor care băteau „în dungă“, anunţând pericolul. Lucrurile nu stau diferit nici acum în unele zone ale judeţului.

Protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi culturale se realizează prin înştiinţare-alarmare, adăpostire, evacuarea populaţiei şi limitarea calamităţilor. Pe modelul deja verificat în perioada amintită, primăriile şi consiliile locale trebuie să se îngrijească de respectivele lucruri, creându-şi un plan pentru situaţii de urgenţă.

„Pe lângă unele societăţi care au în atribuţii specifice alarmarea cu sisteme specializate în cazuri excepţionale (ruperi de baraje, explozii la uzine), şi membrii comunităţii trebuie să fie protejaţi şi avertizaţi. Autorităţile administraţiei publice sunt cele care o fac prin mijloace specifice – sirene electrice sau electronice, Primăria Bocşa fiind un exemplu în acest caz, pentru că are aparatură performantă, centralizată, plasată în zone de aglomerare urbană. La celălalt capăt al topului se află localităţi din mediul rural care, deşi au obligaţia legală de a se dota cu astfel de mijloace, susţin că, din lipsă de fonduri, nu o pot achiziţiona. Este vorba despre Ticvaniu Mare, Turnu Ruieni, Şopotu Nou, Pojejena, Păltiniş, Naidăş, Ciuchici şi Bucoşniţa“, a precizat lt. Adrian Sorescu, ofiţer specialist la Inspecţia de Prevenire a ISU Semenic.

Respectivele localităţi anunţă şi acum situaţiile de urgenţă trăgând clopotele bisericii, fiind pasibile de sancţiuni contravenţionale între 1.000 şi 2.000 de lei.

Flavius Rotariu