Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reşiţa s-ar putea bucura de investiţii de 2,11 milioane de euro prin patru proiecte transfrontaliere depuse recent.

Municipalitatea reşiţeană a depus, recent, împreună cu parteneri sârbi, patru noi proiecte, printre care se numără şi cel prin care urbea va avea parte de o microhidrocentrală pe Bârzava. În total, cele patru noi iniţiative depuse recent au un buget de aproximativ 4,04 milioane de euro, dintre care 2,11 milioane de euro revin Reşiţei, restul partenerilor sârbi.

„Mai avem patru proiecte pe care acum le-am depus, pe Bârzava vom face o microhidrocentrală, am discutat cu Cosmin Ursoniu, eu sper să facem cu UCMR-ul, a precizat Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa. Cam în dreptul OMV-ului, facem o stavilă, o ecluză, o microhidrocentrală şi un luciu de apă de vreo 800 de metri. Cam aşa rezultă din calculele celor de la Facultatea Hidrotehnică din Timişoara. Am dat proiectul profesorului Titi Constantin de la Universitate, a făcut unul foarte frumos, sper să reuşim să-l punem în practică. Este un proiect transfrontalier cu Zrenjanin. Noi facem ceva, ei fac ceva – cam aşa se întâmplă în proiectele astea transfrontaliere“.

Este vorba despre cea mai mare dintre cele patru iniţiative, care urmăreşte îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor publice, construirea microhidrocentralei dar şi amenajarea Bârzavei, pentru care bugetul alocat urbei este de 0,95 milioane de euro.

Prin alt proiect, Reşiţa are ca parteneri Pancevo şi Smederevo, şi va primi 0,72 de milioane de euro pentru dotări pe linia situaţiilor de urgenţă. „Pe situaţii de urgenţă, ne vom lua nişte utilaje de care avem nevoie în oraş, inclusiv de deszăpezit“, a explicat primarul Ioan Popa.

Reşiţa va mai primi 0,61 de milioane de euro pentru ca încă un centru pentru persoane vârstnice să-şi deschidă porţile în oraş, de această dată în Govândari, cartier lipsit în clipa de faţă de o asemenea facilitate. „Centru de zi pentru persoane vârstnice, avem unul în Muncitoresc, mai avem unul în Luncă şi vrem să facem unul şi în Govândari. Un loc unde să se întâlnească oamenii de vârsta a treia, pensionarii. În Govândari nu avem aşa ceva, iar unii se duc până în Muncitoresc zilnic, şi merg înapoi“.

Pe lângă toate acestea, Reşiţa va mai primi 0,13 milioane de euro pentru „Banat Fishing, tot un proiect cu sârbii şi care are legătură la noi cu partea de Lac Secu“, ne spune edilul. Iniţiativa urmăreşte creşterea activităţii turistice prin amenajări şi dotări pentru pescuitul sportiv, în zona lacului Secu.