Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce a scăpat de securea executării silite a celor de la Finanţe, care îi atârna deasupra capului, operatorul judeţean s-a trezit sub ameninţarea celei de la Primăria Reşiţa.

După ce aproape au rămas fără sediu, laborator central şi maşini, care urmau să fie scoase la mezat, cei de la AquaCaraş află, în sfârşit, că pentru ei niciun necaz nu este ultimul… Primăria a câştigat în instanţă dreptul de a primi bani de la operatorul judeţean, cu titlu de redevenţă pentru bunurile pe care le foloseşte şi care aparţin domeniului public: reţeaua de apă şi canalizare, atât cea veche, cât şi extinderile şi modernizările realizate pe ISPA. Valoarea anuală a acesteia, potrivit HCL 35/2013, este de 72.000 de lei plus aproape un milion de euro, iar municipalitatea îşi cere banii din urmă.

„Primăria Municipiului Reşiţa a atenţionat din nou operatorul judeţean de apă şi canalizare – SC AquaCaraş SA, cu sediul în Reşiţa, să achite redevenţa aferentă bunurilor concesionate din domeniul public (reţele de apă şi canalizare realizate prin Măsura ISPA), în valoare de peste 2.800.000 de euro, care a fost aprobată de Consiliul Local al Municipiului Reşiţa prin HCL nr. 35/2013. Redevenţa trebuie constituită în Fondul de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare (IID), urmând ca plata ratelor din perioada noiembrie 2015-mai 2016 să fie achitată din sumele încasate în acest fond“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Mai exact, banii pe care AquaCaraş avea obligaţia să-i plătească drept redevenţă sunt colectaţi într-un fond care la rândul său este utilizat de Primăria Reşiţa pentru a plăti ratele pe care încă le mai are pentru ISPA.

Municipalitatea a cerut operatorului judeţean ca, până în 10 octombrie, să îşi facă un plan concret de eşalonare a plăţilor restante. „În caz contrar, autoritatea publică locală va înainta instituţiilor bancare documentele pentru instituirea popririi asupra conturilor societăţii. Totodată, administraţia locală a adresat o solicitare executorului judecătoresc prin care să fie instituit sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile, aflate în proprietatea SC AquaCaraş SA“, se mai arată în documentul citat.

Problema refacerilor străzilor sparte, dar şi cea a datoriilor AquaCaraş a fost reiterată de primarul Mihai Stepanescu miercuri, 7 octombrie, în cadrul unui nou comandament POS 1. Cu acest prilej, edilul a ţinut să precizeze că îi va cere operatorului judeţean să prezinte garanţii, aşa cum a cerut şi Bucureştiul în cazul corecţiilor pentru ISPA. Primarul s-a arătat nemulţumit în special de faptul că suma de 2,8 milioane de euro reprezintă bani pe care Reşiţa i-a plătit cu titlu de rate, tot pentru ISPA, din banii reşiţenilor, aferenţi investiţiilor, nu din banii adunaţi de la AquaCaraş. De fapt, operatorul nu şi-a mai plătit redevenţa faţă de primărie, bucurându-se de folosinţa gratuită a reţelelor de apă şi canalizare şi a diferitor obiective, deşi încasează facturi pentru apă şi canalizare care sunt din ce în ce mai împovărătoare.