Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cele mai multe cereri de bilete depuse la Casa Judeţeană de Pensii sunt pentru sezonul estival, iar în topul preferinţelor se află staţiunile Felix şi Băile Herculane.

An de an, autorităţile rezervă locuri pentru pensionari în unităţile de cazare de la mare, munte ori din staţiunile balneare. Până acum, la Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin, au fost depuse 2.528 de solicitări, pentru seriile I-VIII, fiind alocate 222 de bilete de tratament şi vândute numai 186 dintre ele. Numărul mic, după cum a explicat directorul Casei Judeţene de Pensii, Dorin Gheorghe Brăilă, se datorează licitaţiilor publice aflate încă în derulare, momentan, repartizarea biletelor făcându-se numai pentru hotelurile care aparţin societăţii T.B.R.C.M., unitate de tratament aflată în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Cei mai mulţi dintre bătrânii care au dorit să meargă anul acesta la băi au solicitat staţiunile Felix şi Băile Herculane, iar ca perioadă au optat pentru lunile de vară. În timp ce unii pensionari reuşesc să obţină bilete de tratament în staţiunile preferate, alţii le refuză, fie pentru că nu sunt mulţumiţi de repartizarea primită, fie pentru că îşi doresc să meargă într-o altă perioadă. Aceste situaţii sunt întâlnite frecvent, spune Gheorghe Brăilă, prin urmare, respectivele bilete sunt redistribuite.

„Cele mai multe solicitări sunt pentru lunile iulie şi august, în perioada de vacanţă, dacă putem spune aşa, în lunile de primăvară – toamnă e mai lejer, chiar mai rămân bilete. Mulţi pensionari îşi doresc să ajungă vara la tratament, pentru a-şi lua şi nepoţii cu ei, iar cele mai căutate staţiuni sunt Herculane şi Felix. Căutat este şi litoralul românesc, Mangalia şi Eforie, dar aici sunt mai puţine bilete“, a precizat Brăilă.

Pentru un sejur de 16 zile, tariful la un hotel de două stele este de 1.684 de lei, şi de 1.764 de lei pentru cazare la trei stele. În preţul biletului intră tratamentul şi masa. Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, în funcţie de stabilirea unui punctaj, ţinându-se cont de următoarele criterii: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani; categoria de pensie a beneficiarului; cuantumul total brut al drepturilor de pensie.