Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea începe, din 4 martie, eliberarea tichetelor de călătorie gratuite pentru anumite categorii de pensionari.

În perioada 4-20 martie, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Reşiţa va distribui tichetele de călătorie gratuite pentru anumite categorii de beneficiari. Este vorba despre pensionarii care au vârsta peste 70 de ani, indiferent de nivelul pensiei, precum şi de cei care nu au împlinit această vârstă, dar care au o pensie care nu depăşeşte 800 de lei lunar.

Tichetele vor fi imprimate cu roşu, la fel ca cele distribuite în perioada 3-21 septembrie 2012, astfel încât persoanele care mai deţin bilete din acea perioadă să le poată utiliza în continuare, fără să fie nevoite să ridice un nou set“, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Potenţialii beneficiari care locuiesc în cartierele Lunca Bârzavei, Ţerova, Câlnic şi Moniom îşi vor putea ridica tichetele de pe Aleea Domogled, în apropierea Serviciului Public de Taxe şi Impozite (în cartierul Lunca Bârzavei). Cei care locuiesc în zona Triaj şi în cartierele Lunca Pomostului, Centru, Secu, Doman, Cuptoare, Muncitoresc, Stavila, Lend şi Marginea, se vor putea prezenta la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială de pe Strada Libertăţii, în fostul sediu al Poştei vechi. Pensionarii trebuie să se prezinte personal, cu actul de identitate şi cuponul de pensie aferent lunii februarie, ambele în original şi copie. Ridicarea tichetelor se face în ordine alfabetică, persoanele al căror nume de familie începe cu una dintre literele cuprinse între A şi L fiind programate în perioada 4-12 martie, iar cele de la M la Z, între 13 şi 20 martie.

Trebuie precizat că toţi pensionarii cărăşeni au cupoanele din luna februarie cu o pensie mult mai mare decât venitul lunar. Şi asta pentru că în luna februarie au fost majorate pensiile, pe cupon fiind cuprinsă şi majorarea aferentă lunii ianuarie. Abia în luna martie, situaţia din cupon va reflecta pensia reală. Dacă există cazuri de persoane care nu pot beneficia de tichetele de călătorie gratuite acum, pentru că pe cuponul din februarie depăşesc pensia de 800 de lei, dar care în martie obţin o pensie care nu depăşeşte plafonul impus, pot solicita ulterior, în luna aprilie, acordarea tichetelor gratuite de călătorie.

Cei în cauză beneficiază de un număr de 16 tichete în fiecare lună, fiind acordate în total câte 96 de tichete, aferente unui număr de şase luni, după cum ne-a informat Cosmin Enuică, şeful Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Reşiţa. De asemenea, şi anul acesta, beneficiază de gratuitate la transport şi alte categorii de persoane, însă nu pe bază de tichete. Este vorba de persoanele cu dizabilităţi, veteranii şi revoluţionarii. În plus, persoanele care donează sânge, primesc reducere de 50% la abonamentul aferent unei luni, iar elevii reşiţeni primesc decontarea a jumătate din costul abonamentului de transport.

O altă facilitate este asigurată în primul rând copiilor din cartierul reşiţean Moniom, dar şi din alte cartiere mărginaşe, proveniţi din familii sărace şi care, prin hotărâre a consiliului local, beneficiază de decontarea integrală a transportului local, după cum ne-a explicat Cosmin Enuică.

Antoniu Mocanu