Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Rămaşi fără bani şi totodată fără speranţă, pensionarii nu se mai pot bucura de ceva.Decizia Guvernului de a introduce începând cu 1 ianuarie 2011 o contribuţie de 5,5% la fondul de sănătate pentru aproximativ două milioane de persoane cu pensii cuprinse între 740 şi 1.000 de lei a primit, miercuri, un vot negativ în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

Până la a bloca ordonanţă de urgenţă mai este însă mult! „Nu este altceva decât o altă amăgire, nu mai credem în ceva până nu vedem cu adevărat rezultatele. Este bine ştiut că am intentat proces Executivului pentru că a luat această decizie, la fel cum se cunoaşte şi faptul că cererea comună de chemare în judecată formulată de 600 de pensionari reşiţeni a fost respinsă“, a spus pentru Jurnal CS Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Pensionarilor Caraş-Severin.

Folosindu-se de nemulţumirea vârstnicilor, opoziţia n-a scăpat ocazia să pună la zid măsura de austeritate. „Comisia de muncă, cu un scor de 9 la 8, a dat raport de respingere. În plen se va supune la vot raportul de respingere al comisiei“, a anunţat deputatul PNL Ludovic Orban.

„Nu puteam fără luptă. Şi aşa pensionarii o duc foarte rău şi dau destul de mulţi bani pentru medicamente ca să mai plătească şi contribuţie pentru sănătate. Noi am cotizat deja în perioada în care munceam, dar…“, a mai declarat Dumitru Ursu.

Raportul de respingere adoptat de Comisia de Muncă va fi supus votului final al plenului Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în privinţa acestui act normativ.

„Pentru a putea respinge această Ordonanţă de Urgenţă, opoziţia ar trebuie să adune majoritatea, pentru că, în caz contrar, chiar dacă ordonanţa nu e adoptată prin lege, din păcate rămâne în vigoare. Vom încerca din nou să sensibilizăm colegii din arcul guvernamental pentru a-i determina să-şi dea seama că nu pot să pună pe umerii acestor pensionari costurile crizei, să refacă bugetul asigurărilor de sănătate pe spinarea acestor pensionari“, spun liberalii.

În Caraş-Severin, cei peste 600 de pensionari care au solicitat anularea acestei prevederi s-au lovit de refuzul instanţei, iar liderii Ligii Pensionarilor trebuie să refacă documentaţia în sensul că fiecare pensionar trebuie să aibă propria sa cerere (trei exemplare) şi s-a considerat ca absolut necesară angajarea unui avocat.

Anca Preda