Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Chiar dacă a trecut perioada tratamentelor la băi, pensionarii se împrumută în continuare pentru operații, lemne, sărbători. Asta pentru că le este mai ușor să-și rezolve problemele în rate, decât să aștepte mila copiilor sau bunăvoința prietenilor și cunoștințelor.

Însă pentru a lua o sumă mai mare, trebuie să și aibă contribuții la acest fond de ajutor reciproc, limita stabilindu-se în funcție de cât a cotizat fiecare. Numărul de membri la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reșița crește an de an, în primul rând datorită dobânzii foarte mici, de 5% pe an, dar și datorită încrederii câștigate în această organizație, la sfârșitul lunii octombrie 2017 fiind înscriși 3523 de membri. Împrumutul maxim este de 10.000 lei și se acordă pentru 36 de luni. În cursul anului 2017, până la această dată s-au acordat 1860 de împrumuturi – ne-a informat Aurelia Bonțe, președintele CARP Reșița, însă 1,04 % din cei care au făcut aceste împrumuturi, din diverse motive, nu vin să își achite ratele. „Poate că unii sunt bolnavi, e-adevărat, dar avem și cazuri de tineri cu salarii frumoase care nu-și plătesc ratele, precizează Bonţea. Or, contractul prevede ca în cazul neachitării a trei rate consecutive, CARP-ul are dreptul să dispună de executare silită. Din păcate, termenul de recuperare este foarte lung. Până în 2013, executarea s-a făcut prin Oficiul de Pensii. Contractul de împrumut fiind act juridic, făceam documentația, se făceau popririle pe pensii și banii veneau lunar. De la această dată, toate popririle merg prin executorul judecătoresc. Birocrația face recuperarea în sine foarte greoaie“.

CARP Reșița este o organizație de sine stătătoare, cu statut propriu, cererile de împrumut onorându-se în aceeași zi ori, cel târziu în 24 de ore. Totuși, comparativ cu 2016, în primele zece luni ale anului 2017 numărul cererilor de înscriere a scăzut, deși dobânda la împrumuturi e foarte mică, iar la ajutoarele de deces, dacă titularul nu mai este în viață, familia beneficiază de un ajutor de deces și se restituie toată cotizația. Cât privește alte beneficii, Aurelia Bonțe adaugă: „Cine are doar 600 lei pensie și merge în stațiune la tratament, la întoarcere primește de la CARP Reșița 200 lei ajutor, în condițiile în care el a plătit biletul la tratament 50 % din valoarea pensiei. Practic, 18 zile la Buziaș te pot costa doar 100 lei. E chiar păcat să nu fii membru, pentru a profita de toate aceste beneficii. Nu trebuie să fi neapărat pensionar, ca să fii membru, avem și tineri salariați. În plus, în fiecare an noi acordăm câte un bonus, la sfârșitul anului 2017 acesta fiind estimat la 6 %, în nici un caz mai mic“.

Oamenii se împrumută, în general, pentru operații, tratamente în stațiuni, iar acum, în sezonul rece cererile de împrumut au crescut îndeosebi pentru lemne, gaz sau pentru sărbătorile de iarnă: „În 2017, până în prezent, cumulat, am acordat împrumuturi în valoare de 6.807.720 lei, iar pentru aceeași perioadă, în 2016 suma e mai mică, respectiv 6 355.000 lei, deci am înregistrat o creștere a împrumuturilor“, a mai spus președinta CARP, care a anunțat că se va retrage de la conducere, cel mai probabil, la viitoarele alegeri din aprilie 2018, prilej să mulțumească tuturor membrilor și colaboratorilor pentru încrederea acordată încă din 2006, când a fost aleasă în fruntea acestei organizații.