Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asociaţia care administrează privat acest segment susţine că anul trecut a fost benefic pentru fonduri.

Anul trecut, fondurile de pensii private (obligatorii – Pilonul II și facultative – Pilonul III) și-au consolidat performantele investiționale din anii precedenţi, în pofida unui mediu de dobânzi în continuă scădere și a unor evoluții modeste a indicilor bursieri de la București şi de pe principalele pieţe de capital străine. Potrivit raportului făcut public de către Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), valoarea totală a activelor fondurilor de pensii private a depășit 20,1 miliarde de lei (4,5 miliarde euro), cu 36% mai mult decât la final de 2013, în timp ce numărul total al participanților (conturi individuale) a depășit 6,6 milioane, cu 4% mai mult decât anul precedent. Fondurile de pensii private investesc în România circa 94% din aceste active.

Pilonul II (pensii private obligatorii), cu cele şapte fonduri pe acest segment au ajuns la sfârșitul anului 2014 la un număr total de 6,3 milioane de participanți, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de peste 19,1 miliarde de lei, potrivit datelor centralizate de APAPR. De la lansare și până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare, în numele participanţilor contribuții brute totale în valoare de 15,2 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investițională, câştiguri nete în valoare de peste 3,9 miliarde de lei.

În 2014, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 28%, evoluție în linie cu așteptările industriei (care indicau un potențial de circa 30%). Doar în 2014, participanții la fondurile de pensii facultative au virat în sistem contribuții în valoare de peste 176 milioane de lei, cu 17% mai mult decât în 2013 şi în același timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007.

„Pentru românul mediu, care economiseşte atât la un fond de pensii obligatorii (Pilonul II) cât și la unul de pensii facultative (Pilonul III), anul trecut a adus o creștere medie a valorii contului său de la circa 4.900 de lei la finele lui 2013 la 6.060 de lei la finele lui 2014“, se mai precizează în raport.

Banii participanţilor și evidenţa lor este ţinută, suplimentar, de băncile depozitare, instituții supravegheate atât de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și de către Banca Națională a României. În plus, legislația reglementează foarte strict investițiile fondurilor de pensii private, care sunt direcționate în principal în instrumente cu un risc foarte scăzut.