Reactualizat la:

Pensia, punct şi de la capăt

Pensia, punct şi de la capăt
REŞIŢA – Cei ce sunt deja pensionari se plâng de cuantumul mic al pensiei, iar cei ce încă muncesc se tem de pensionare.

Rectifica

Chiar şi în Caraş-Severin, un judeţ mult prea sărac, există pensionari care numără în fiecare lună pensia cam aşa: o sută, două sute… o mie, două mii de lei. Tot în acelaşi judeţ trăiesc şi oameni care, după 30, 40 de ani de muncă, se opresc cu numărătoarea la şase – şapte sute de lei.

Cei cu pensii speciale au fost numiţi ca fiind posesorii unor pensii nesimţite, deşi nu ei au fost cei ce au făcut legea ci doar au ştiut să o exploateze. Guvernul actual propune acum un sistem unitar de pensii, o nouă recalculare a acestora şi ne promite unitate în sistemul public. Astfel de promisuni am mai auzit atunci când, cu mare fast, s-a început recalcularea tuturor pensiilor, în 2004.

Toţi politicienii spuneau la aceea vreme: „Pentru muncă egală, pensii egale“. Au trecut şase ani, şi nimic din ceea ce s-a promis nu s-a reuşit, mai degrabă s-a creat un haos al adeverinţelor cu sporuri, grupe şi salarii. Au murit oameni, chiar în Caraş-Severin, aşteptându-şi adeverinţele.

S-a introdus atunci punctul de pensie şi din acel moment pensiile nu se mai majorau nominal, ci creştea acest punct, majorare care se aplica fiecărei pensii în parte, asta dacă după recalculare punctajul era mai mare decât cel aflat în plată.

În momentul de faţă, aproximativ 90.000 de persoane din Caraş-Severin primesc o pensie. Sunt însă două categorii de pensionari. De pildă, cei speciali, care pot trăi decent, unii chiar luxos, din pensiile primite şi restul… Există însă şi oameni pentru care zecile de ani de întuneric şi frig din minele Caraş-Severinului înseamnă acum doar câteva sute de lei. Să nu uităm că în judeţ există circa 10.000 de pensionari care primesc pensie socială, adică 350 de lei. Aceştia sunt adevăraţii artişti ai zilelor noastre, pentru că este o artă să poţi trăi cu această sumă în condiţiile în care numai factura la gaz poate depăşi 400 de lei!

O nouă lege
Lege nouă a pensiilor poate aduce egalitatea între femei şi bărbaţi atunci când vine vorba despre vârsta de pensionare, însă românii se tem că nu se vor putea bucura prea mult de o bătrâneţe liniştită dacă de-abia la 65 de ani vor ieşi la pensie. Totuşi, în cazul în care ar fi menţinut actualul sistem, bugetul public de pensii ar trebui împrumutat pentru ca drepturile pensionarilor să poată fi plătite.

În 2009, bugetul de stat l-a împrumutat pe cel de pensii cu 1,5 miliarde de euro, iar în 2010 cu 1,7 miliarde de euro. Cea mai mică pensie din ţară este de 350 de lei, asta pentru că statul a mai pus ceva bani la pensiile sociale. Cea mai mare ajunge la suma de 37.000 de lei. Urmează să vedem cum va fi începând cu 2011, atunci când noua lege va intra în vigoare.

Fără „specialităţi“
Noua lege spune că „la data publicării în Monitorul Oficial al României, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi – cele militare de stat; cele de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor; cele de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor CCR; cele de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor; cele de serviciu ale personalului diplomatic şi consular; cele de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari; cele ale deputaţilor şi senatorilor; cele de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă; cele de serviciu ale personalului Curţii de Conturi; cele din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.“ Toate aceste pensii se vor recalcula prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de lege considerându-se îndeplinite condiţiile de deschidere a dreptului pentru fiecare categorie de pensie. Metodologia de recalculare a acestor pensii se va elabora în 30 de zile de la publicarea noii legi.

Ca urmare a aplicării sale, majoritatea covârşitoare a pensiilor aflate în plată nu vor scădea, simulările arătând că vor fi diminuate doar 15% dintre cele speciale. Din aproximativ 5,8 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 180.000 sunt speciale. Aproximativ 85% dintre acestea au un cuantum de până la 30 de milioane de lei vechi, iar ele nu vor scădea după recalculare, potrivit simulărilor făcute de Ministerul Muncii. Scăderile lor au loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi la 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate la muncă.

Persoanele cărora le vor fi diminuate pensiile după recalculare nu vor fi obligate să returneze sumele de bani pe care le-a primit în plus. Proiectul de lege prevede continuarea creşterii graduale şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2030. În ceea ce priveşte personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, proiectul de act normativ stabileşte creşterea vârstei de pensionare de la 55 de ani cât este în prezent, la 60 de ani până în 2030.

Anca PredaComentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Cărăşeanul cu 900 de oi şi o poftă de viaţă aparte
DOCLIN - Petru David, de 65 de ani, s-a născut cu oaia-n curte, ne spune râzând. A crescut cu oile de mic și era [...] mai multe »
Suntem urmele lăsate în sufletele altora
REȘIȚA - Putem trăi şi fără să ne pese de ceilalţi, putem trăi fără ca celorlalţi să le pese de noi. Putem [...] mai multe »
Trei iezi cucuieți! Imagini rare din pădurile cărășene
CARAȘ-SEVERIN - Acestea au fost surprinse de iubitorii de natură de la Asociația Wild Caraș-Severin. Potrivit lui [...] mai multe »
Fără vouchere de vacanţă, unii au ales clasicul Văliug
VĂLIUG - Chiar dacă a fost o vreme când reşiţenii ziceau că nu mai au loc de timişoreni în acest loc de [...] mai multe »
Ne năpădesc cartoanele în Centru
REŞIŢA - Nu e vorba despre vreun miliardar de carton în Cetatea de Foc, ci despre cutiile de carton care umplu zona [...] mai multe »
Greutăţile pot pava poveştile de succes
REŞIŢA - Problema migraţiei a fost pusă pentru a patra oară, la Reşiţa, sub cupola palatului administrativ [...] mai multe »
Povestea „Simfoniei lichide“ din Centrul Reşiţei în imagini alb-negru
REŞIŢA - Realizarea celei mai frumoase fântâni monumentale din România, opera sculptorului Constantin Lucaci, a [...] mai multe »
Se lucrează la fațada de la „C.D. Loga”
CARANSEBEȘ - De mai bine de o lună de zile, constructorii timișoreni care au câștigat licitația s-au pus pe treabă! mai multe »
Lucrurile nu stau extraordinar de rău
REŞIŢA - Spunea prefectul judeţului, vorbind despre detaliile care trebuie puse la punct până sună clopoţelul. [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou