Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După realizarea investiţiei clujene din zona CET, reşiţenii s-ar putea bucura de o zonă comercială complexă în inima urbei.

Discuţiile din jurul complexului CET-Prescom s-au înteţit în ultima perioadă, mai ales că acum administraţia reşiţeană contestă decizia precedentei de a modifica Planul Urbanistic Zonal pe partea de Prescom. Pe scurt, iniţial pe malul Bârzavei trebuia să curgă o zonă verde, o alee de promenadă şi o cale rutieră. Iar abia după trasarea acestora, puteau fi ridicate clădiri, care însă ar fi trebuit să fie cu faţa spre oraş, nu spre parcare. Clădirile existente astăzi, între magazinul Penny şi malul Bârzavei sunt prea aproape de cursul râului, fiind cu spatele spre oraş. În plus, potrivit primarului Ioan Popa, ele erau clădiri provizorii – cabină portar, magazie, garaje –, care trebuiau demolate. Însă ele nu doar că n-au fost dărâmate, dar au primit şi etaj, totul fără autorizaţie. Viceprimarul Vasile Paul sublinia faptul că e inadmisibil ca pe o structură slabă, cu o fundaţie de nici 10 centimetri, să faci şi etaj. Şi, culmea, clădirile sunt ridicate pe zona care este în proprietatea Primăriei! În plus, „rezolvarea“ zonei Prescom ar pune probeme de accesibilitate spre zona CET.

PUZ-ul actual a modificat vechiul document, pentru a lăsa clădirile deja construite acolo, stricând practic întraga concepţie de sistematizare a zonei. Proprietarul zonei „are să ne dea o restanţă de vreo sută de mii de lei impozite pe aceste clădiri“, spune primarul. Dacă administraţia reşiţeană va reuşi anularea noului PUZ modificator şi revenirea la cel iniţial, promite să treacă la demolarea acestor clădiri de pe malul Bârzavei, aflate în prezent sub sechestru DNA

„În clădirile respective, îşi are sediul Eco Bau, care se ocupă de parcări, (…) firma din Severin care a construit deponeul de la Lupac, firma Mirianei Mircov, lichidator. Există Green Ecobauer, care se ocupă de gunoiul din judeţ (…) Să nu încercăm să ne ascundem după deget că nu putem. Să nu încercăm să facem morală! Doresc să aducem Reşiţa înapoi reşiţenilor şi fiecare să-şi vadă de bucătăria lui şi să-şi facă treaba lui“, consideră Ioan Popa. Potrivit edilului, parcela de la CET a fost preluată de o firmă din Cluj, care a dobândit în proprietate şi podul de la Enel. Însă oamenii promit că vor amenaja spaţiul verde, aleea de promenadă şi drumul aferent, vor moderniza podul şi-l vor dona Primăriei cu tot cu teren.

Şi dacă se tot vorbea de demolarea Penny, nu doar că ea nu se va întâmpla. Ba mai mult, pe lângă Penny şi galeria comercială de pe platforma Prescom, în zonă CET vor mai apărea alte două „cutii“, cum numeşte Ioan Popa magazinele de acest gen. Ar putea fi vorba despre un Lidl şi un Kaufland, care vor fi adăpostite de un complex în formă de „U“, unul dintre braţe urmând să fie completat cu magazine specifice galeriilor Kaufland.