Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin reaminteşte că 14 mai este ultima zi până la care se mai pot depune declaraţiile privind livrările şi vânzările efectuate în anul de cotă 2014/2015.

Astfel, producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să îşi completeze declaraţia anuală conform datelor din Caietul Fermierului, indiferent dacă au comercializat sau nu lapte ori produse lactate în cursul anului de cotă. De asemenea, măsura se aplică şi în cazul cumpărătorilor de lapte care trebuie să treacă în declaraţie cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2014/2015, în caz contrar fiind calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere începând cu data de 15 mai.

Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01% din cantităţile de lapte ce i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Această sumă poate să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 de euro. APIA atenţionează operatorii economici şi producătorii de lapte că orice întârziere în depunerea declaraţiilor anuale poate genera blocarea depunerii cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plată pe suprafaţă.