Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – „Victimele“ au fost înlocuite de preşedintele Tribunalului, iar autorităţile ne asigură că procedurile se derulează ca la carte.

Soarta familiei tradiţionate, lăsată sâmbătă şi duminică la mâna poporului, nu i-a impresionat prea mult pe experţii electorali aflaţi pe listele Autorităţii Electorale Permanente, mulţi dintre ei dând bir cu fugiţii. Unii dintre ei n-au mai fost de găsit, iar alţii s-au dat plecaţi prin concedii, fix acum, la lăsatul gerului. Problema, semnalată la nivel naţional, tinde să fie un fenomen, însă nu o noutate, după cum ne asigură autorităţile.

Nici Caraş-Severinul nu s-a putut opune curentului astfel că, potrivit Tribunalului Caraş-Severin, la noi au fost 77 de „fugiţi“ şi negăsiţi dintr-un total de 386 de preşedinţi de secţii. Adică aproximativ unul din cinci (20%). Dar ca să respectăm litera oficialului, au fost 55 de cereri venite din partea celor care s-au retras, precum şi 22 de propuneri de înlocuire care au venit la Tribunal de la Biroul Electoral Judeţean, după ce nu au putut fi contactaţi experţii traşi la sorţi iniţial. Toate aceste situaţii au fost rezolvate, aşa cum cere legea, de preşedintele Tribunalului şi am fost totodată asiguraţi că procentul de înlocuire este aproximativ egal cu cel de la alte scrutinuri electorale. Deci nici vorbă de boicot sau alte idei conspiraţioniste sau paranoice!

Lăsând acum deoparte oficialul, umblă gura prin târg că experţii au dat bir cu fugiţii pentru că banii pentru două zile de proceduri electorale n-ar fi atât de mulţumitori ca altă dată. Aşa că, decât să pierzi un weekend cu bătăi de cap la Referendum, să-i explici ţaţei Floarea unde să pună ştampila, mai bine stai acasă, în sânul familiei tradiţionale..

Tot sub aripa Referendumului, Palatul Prefectural cărăşean a găzduit, joi dimineaţă, o întrunire în care au fost chemaţi mai toţi şefii deconcentratelor care au legături cu procesele electorale de peste weekend, în calitate de membri ai Comisiei Tehnice Judeţene. De fapt, la sediul Ministerului Afacerilor Interne s-a desfăşurat, în sistem de videoconferinţă, şedinţa Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a Referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei. În acest context, s-a prezentat felul în care se pregătesc procedurile ce se vor derula sâmbătă şi duminică, s-a vorbit despre problema şefilor de secţii de votare care au trebuit înlocuiţi, dar şi despre faptul că unele şcoli şi-au scurtat programul de vineri sau îşi vor derula activităţile obişnuite în alt mod decât în cel obişnuit, lucru care nu se va întâmpla în Caraş-Severin.

„La ora actuală suntem pregătiţi pentru organizarea Referendumului, am avut şi ultima întâlnire cu Comisia Tehnică, sublinia Matei Lupu, prefectul judeţului. Suntem pregătiţi, avem 365 de secţii de votare, acelaşi număr de secţii care a fost şi până acum, în jur de 268.500 de votanţi. Vă spun în jur de… pentru că mai sunt şi persoane care împlinesc vârsta de 18 ani chiar în data de 7, care au dreptul să voteze sau, Doamne fereşte, persoane care pot deceda în această perioadă. Suntem pregătiţi cu traseele, maşinile pentru transportat buletinele de vot, suntem pregătiţi cu absolut totul pentru a începe votul la Referendum“.

În dimineaţa de vineri, 5 octombrie, aşa cum deja a fost stabilit programul pentru judeţul nostru, maşinile cu buletine vor porni la drum. „La ora 18.00, sperăm ca preşedinţii secţiilor de votare să preia buletinele de vot în perfectă legalitate şi sâmbătă, la ora 7.00, să începem Referendumul cu linişte şi pace“, speră prefectul. Teoretic, cetăţenii interesaţi pot vota la secţiile la care sunt arondaţi, care au rămas aceleaşi ca şi la alegerile precedente. Cei care nu se află în localitatea de domiciliu, vor vota pe liste suplimentare.

La referendum, pe buletinele de vot, va exista o singură întrebare „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament?“, cetăţenii urmând să ştampileze în interiorul pătratului cu răspunsul dorit, DA sau NU. Revizuirea Constituţiei vizează articolul 48 – Familia, al cărui conţinut ar urma să devină „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“. Secţiile de votare se vor deschide, sâmbătă şi duminică, la ora 7.00, şi se vor închide la 21.00.