Caraş-Severin, Romania

BĂUŢAR – Dansurile populare şi costumele tradiţionale au fost prezentate cu mândrie austriecilor din Kainbach.În perioada 23-27 august, Ansamblul de cântece şi dansuri al şcolilor reunite din comuna Băuţar, compus din elevi şi tineri, a fost invitat de către primarul comunei Kainbach – Austria şi de Peter Stanzenberger, responsabilul Comitetului din Kainbach pentru relaţia cu comuna Băuţar, să participe la o vizită de prietenie în localitatea austriacă. Delegaţia, compusă din 50 de persoane, a fost condusă de Romulus Barbescu, primarul comunei Băuţar.

Între cele două comunităţi există o relaţie de parteneriat care durează de peste 20 ani, anual vizitându-se reciproc în acest răstimp, între cele două localităţi închegându-se o adevărată relaţie de prietenie, care s-a menţinut în decursul acestor ani, la acest lucru contribuind cei care au condus destinele celor două localităţi, respectiv foştii primari Iacob Bugar, Ioan Răduţă, în trei legislaţii, plus a patra, în care comuna este condusă de Romulus Barbescu, primarul în exereciţiu, respectiv de primarii Iosef Ples şi Manfred Schöningen, şi de fostul secretar al Comunităţii din Kainbach, actualmente pensionar, domnul Herbert, din partea comunităţii austriece.

Pe parcursul vizitei, delegaţia a vizitat o serie de obiective, printre care unul dintre cele mai mari spitale din Europa pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, unde sunt internate circa 600 de persoane, de îngrijirea şi tratarea lor ocupându-se peste 1.000 de angajaţi, şi multe obiective turistice. Cărăşenii au prezentat peste tot dansurile populare de fete, brâuri bătrâneşti, dansuri populare mixte şi potpuriuri din muzica populară românească, spectacole în aer liber ce s-au bucurat de popularitate şi audienţă, costumele noastre populare tradiţionale, vechi de peste 100 de ani, încântând orice ochi care admiră originalitatea, autenticitatea şi frumosul.

La finalul vizitei, Romulus Barbescu, primarul comunei Băuţar, a mulţumit întregii comunităţi din Kainbach pentru efortul făcut, pentru ospitalitatea şi căldura cu care am fost primiţi. De asemenea, a lansat o invitaţie prietenilor austrieci, pentru anul 2013, perioada vizitei rămânând să se stabilească, de comun acord, ulterior.