Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sezonul estival este, în general, propice creației, dar și o șansă pentru artiști de a participa la tot felul de festivaluri și tabere. S-au bucurat de această șansă artiștii plastici Cazimir Kurta, Cristyan Kurta, Cristea Mircioane și sculptorul Doru Vasiuți, invitați să participe în perioada 7 – 17 august la cea de-a XXVI-a ediție a taberei de creație de la Nyiradony, în Ungaria.

Organizată de Casa de Cultură și Primăria din localitate, care invită anual un număr fix de participanți, respectiv 16 plasticieni, tabăra se finalizează cu o expoziție a lucrărilor executate pe parcursul a zece zile, acestea fiind foarte bine păstrate în colecțiile celor două instituții și expuse pentru localnici și turiști. La tabără au participat artiști din Debrecen și alte localități învecinate, precum și din Reșița și Timișoara. Impresionat de ospitalitatea gazdelor, sculptorul Doru Vasiuți a apreciat în mod special umanitatea și simplitatea primăriței din Nyiradony: „Nu m-am așteptat la atâta atenție din partea ei, să fie tot timpul în preajma noastră și să pună mâna să ajute la căratul materialelor, a lucrărilor, să ne întrebe de ce avem nevoie, dacă ne mai trebuie ceva. Nu te aștepți la atâta cumsecădenie, respect și bun simț de la un primar, asta aș vrea să se afle, să știe lumea că sunt și primari deosebiți. Ne-a purtat peste tot, ne-a dus în localități învecinate unde am vizitat locuri foarte frumoase, am fost și la un castel unde se fac băi termale, la niște sere unde unde se cultivă fructe și legume bio, ferme de păsări, o minunăție, tot felul de obiective turistice. La sfârșitul taberei, după vernisaj, ne-am trezit și cu multe cadouri, unde s-a mai pomenit așa ceva?!“ a povestit sculptorul reșițean la întoarcere.

La vernisaj au fost expuse peste o sută de lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă fotografică, între acestea remarcându-se și sculpturile lui Doru Vasiuți „Cascada“ – lucrare în lemn 1,70 cm, care a rămas la Casa de Cultură și un diptic intitulat „Pereche“, această lucrare intrând în patrimoniul Primăriei din Nyiradony. La insistențele directorului Casei de Cultură din localitatea ungară și a plasticienilor, Cristea Mircioane a deschis această expoziție, care a cuprins și modelaje în lut realizate de copii.