Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Bugetul Agenţiei de şomaj a fost suplimentat, astfel că în perioada următoare se dă liber la subvenţii!Chiar dacă nu au fost bani pentru acordarea de noi subvenţii, anul acesta, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin a achitat subvenţiile contractate anul trecut şi aflate în derulare şi anul acesta. Acum, ca urmare a unei suplimentări a bugetului instituţiei, AJOFM Caraş-Severin va mai putea încheia convenţii pentru subvenţionarea încadrării în muncă a diferitelor categorii de persoane considerate defavorizate sau greu angajabile. Însă oficialii agenţiei avertizează că agenţii economici care doresc să beneficieze de aceste subvenţii trebuie să se mişte de urgenţă.

AJOFM oferă diferite categorii de subvenţii, atât angajatorilor care încadrează în muncă şomeri, cât şi persoanelor care-şi găsesc de lucru în anumite condiţii. Angajatorii pot beneficia de subvenţii pentru încadrarea absolvenţilor, a persoanelor peste 45 de ani, a şomerilor care sunt părinţi unic întreţinători ai familiilor monoparentale şi a altor categorii de persoane.

Pentru absolvenţii angajaţi pe durată nedeterminată absolvenţi, subvenţia lunară, acordată timp de un an, este egală cu:

– 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

– 600 de lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

– 750 de lei pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Dacă persoana angajată este una cu handicap, societatea sau instituţia beneficiază de sumele precizate anterior timp de 18 luni.

Pe toată perioada în care sunt acordate subvenţii, angajatorii sunt scutiţi de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi. Doar că persoanele pentru care se acordă subvenţii trebuie păstraţi ca angajaţi timp de cel puţin trei ani.

De aceeaşi scutire, acordată vreme de un an, beneficiază şi angajatorii care dau un loc de muncă şomerilor cu vârsta de peste 45 de ani sau care sunt părinţi unic susţinători ai familiilor monoparentale. În plus, lunar, tot timp de 12 luni, beneficiază de o subvenţie de 500 de lei pentru fiecare dintre cei angajaţi care îndeplinesc criteriile, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani.

În schimb, în cazul angajării persoanelor cu handicap (care nu au calitatea de absolvent), subvenţia se acordă numai dacă firma sau instituţia şi-a îndeplinit deja obligaţia legală în această privinţă. Adică, dacă o firmă era obligată să aibă minimum cinci angajaţi cu dizabilităţi, primeşte subvenţie pentru cei de la al şaselea în sus. Suma acordată este egală tot cu 500 de lei lunar, timp de un an, pentru fiecare persoană vizată, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu timp de cel puţin doi ani.

Statul acordă, tot din fondul de şomaj, câte 500 de lei lunar, pe toată durata angajării, pentru societăţile sau instituţiile care încadrează şomeri care, în termen de trei ani de la data contractului, îndeplinesc condiţiile pentru pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă (dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială în momentul încheierii contractului).

Indiferent de perioada minimă pentru care trebuie menţinut raportul de muncă, în toate cazurile, contractele de muncă trebuie să fie încheiate pe durată nedeterminată!

Angajatorii interesaţi de subvenţii pot cere de la AJOFM actele necesare încheierii convenţiilor (0255/212380).

Antoniu Mocanu