Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După mai multe luni de muncă, monografia patrimoniului cultural bănăţean a văzut lumina tiparului.

Centrul de Carte „Banatica“ a găzduit miercuri prezentarea monografiei trilingve (lb. română/sârbă/engleză) „Patrimoniul cultural al Banatului – un patrimoniu european“, la care au lucrat echipe mixte formate din români şi sârbi. Iniţiativa redactării acestui volum aparţine Consiliului Judeţean Caraş-Severin, iar editarea sa a fost posibilă datorită accesării Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, Axa prioritară 3 „Promovarea schimburilor între comunităţi“, aplicatul proiectului fiind Universitatea „Eftimie Murgu“. Deşi munca nu a fost una uşoară, cei implicaţi în cadrul proiectului ne-au mărturisit că realizările au şters cu buretele întreaga osteneală.

Prezentarea cărţii a fost făcută de Mariana Gâru, consilier în cadrul Direcţiei pentru Monitorizarea Serviciilor Publice din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Aceasta a declarat că pentru elaborarea monografiei a fost nevoie de 18 luni, timp în care s-au făcut deplasări în teren, cercetare, documentare şi multe fotografii. „Proiectul pe care îl prezint s-a derulat în perioada ianuarie 2014 – iulie 2015, şi am lucrat la el împreună cu colegii mei din CJ, Cristian Bâtea, Simona Micloşină, Simona Uncia, Cosmin Uzum şi Lavinia Filip. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu universitatea din Reşiţa şi Institutul pentru Protecţia Bunurilor Culturale din Pancevo – Serbia. Fiind vorba despre un proiect transfrontalier, scopul principal al său a fost cel de protejare a patrimoniului cultural bănăţean, de ambele părţi ale graniţei. Un alt obiectiv a fost şi cel de editare a monografiei trilingve «Patrimoniul cultural al Banatului – un patrimoniu european» într-un tiraj de 3.000 de exemplare, câte 1.000 de exemplare revenind fiecărui partener. Tot prin intermediul acestui proiect au fost identificate şi semnalizate un număr de 70 de monumente culturale din Banat, 50 de partea sârbă şi 20 de cea română. Munca a fost grea, dar bucuriile realizărilor au şters cu buretele toată această osteneală“, a explicat Mariana Gâru.

În volumul „Patrimoniul cultural al Banatului – un patrimoniu european“ găsim informaţii şi detalii despre obiective culturale, istorice şi religioase, despre arhitectura civilă şi etnografie. Monografia poate fi consultată în spaţiile bibliotecii judeţene sau poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, secţiunea Proiecte Derulate.