Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Producţia din păstrăvăriile cărăşene îşi va găsi loc şi pe alte pieţe, după investiţiile necesare.Investiţiile pe care Direcţia Silvică din Reşiţa doreşte să le realizeze în acest an în cele cinci păstrăvării din Caraş-Severin, de la Topleţ, Valea Minişului, Sasca, Văliug şi Poiana Mărului se ridică la circa 50.000 de euro, în condiţiile în care producţia de păstrăv, pentru consum anual, este de 150 de tone. Cu toate acestea, seceta de anul trecut a pus probleme acestui segment.

„Seceta a micşorat debitul apei din păstrăvării, ceea ce ne determină să facem un minimum de investiţii, astfel încât necesarul de apă să fie asigurat, indiferent de condiţiile meteo. Mai sunt cazuri, ca la Văliug, unde îngheaţă apa în păstrăvărie“, a declarat Ştefan Stănescu, directorul Direcţiei Silvice Reşiţa. În decursul acestui an, conducerea Direcţiei Silvice Reşiţa va fora două puţuri la mare adâncime, la Văliug şi Topleţ.

Dacă în 2012 au fost achiziţionate zece aeratoare pentru oxigenarea bazinelor, anul acesta vor fi cumpărate alte 20, alături de aparate de măsură a calităţii apei.

„Preţurile mici de pe piaţa românească a păstrăvului din alte ţări unde producţia este mare nu ne ajută să intrăm în marile magazine. Noi nu avem posibilitatea de a transporta păstrăvul viu către ei, dar am cuprins în planul de investiţii pe 2013 achiziţionarea unui camion dotat în acest sens“, a mai amintit Stănescu. Pe acelaşi segment de activitate, Direcţia Silvică are în vedere şi deschiderea a două magazine de desfacere a peştelui, viu şi congelat, în Timişoara şi Craiova.

Flavius Rotariu