Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Casa Corpului Didactic Caraş-Severin are nevoie de reparaţii. Inaugurată în 1900, aceasta intră în categoria monumentelor istorice, drept pentru care, joi, conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, un raport privind necesitatea reabilitării edificiului.

Raportul este completat de un memoriu tehnic general, în care sunt prezentate elementele istorice şi arhitecturale care dau Vilei Koch valoare de monument, precum şi intervenţiile propuse. „Direcţia Judeţeană de Cultură a decis să prezinte exemple de bune practici, pentru că există o opinie, uşor generală, care spune că lucrurile stau pe loc şi că nu se face nimic. Sigur că suntem departe de a fi rezolvat problemele punctuale care există, însă nici atitudinea cealaltă, că lucrurile stau pe loc, nu este adevărată! De asta am şi propus să vorbim despre vila Koch, pentru că proiectul a trecut şi prin comisia zonală a monumentelor, unde sunt specialişti, arhitecţi, care au spus că este foarte valoros“, a punctat Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

Aflată în sală, Nicoleta Marcu, directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, a dorit să fac unele precizări cronologice asupra acestui proiect de reabilitare. „În februarie 2016, am solicitat fonduri la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru reabilitarea clădirii deoarece ultimele lucrări au fost făcute între anii 2002 – 2006. Şi acestea, ca urmare a incendiului din 2001. Solicitarea noastră a fost fundamentată pe mai multe întâmplări nefericite, bucăţi din tencuiala exterioară desprinse, acoperişul a fost luat de vând de mai multe ori. La prima solicitare am primit aprobare pentru această reabilitare. Fondurile au venit în 2016, dar demersurile noastre au durat din cauza procedurilor privind achiziţiile publice. Cu sprijinul Compartimentului Tehnic din cadrul ISJ Caraş-Severin, am reuşit să finalizăm proiectul. Aici am fost foarte mult susţinuţi de Direcţia pentru Cultură, căci proiectul a fost destul de complex şi complicat, fiind nevoie de obţinerea a 11 avize, de la 11 instituţii. În 2017, am primit fonduri doar pentru o parte din lucrările proiectate, şi anume, pentru reabilitarea termică. O nouă solicitare a fost trimisă către minister, chiar luna trecută, şi pentru restul lucrărilor“, a declarat Nicoleta Marcu.

Următoarele lucrări, pentru care se şi aşteaptă finanţare, prevăd refacerea acoperişului şi a faţadei, înlocuirea completă a tâmplăriei exterioare care, conform cerinţelor Comisiei de Cultură, trebuie realizată din lemn stratificat, precum şi unele amenajări interioare. Pentru dotarea edificiului cu centrală termică şi înlocuirea instalaţiei de încălzire, Ministerul Educaţiei a alocat suma de 700.000 de lei.