Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cadrele didactice de la ciclul primar din şcolile cu predare în limbile minorităţilor, asociaţiile de părinţi din ţară şi Forumul Democrat al Germanilor din România au iniţiat proteste împotriva prevederilor ca limba română la aceste clase să nu mai fie predată de învăţători, ci de profesorii de limba română. Mai mulţi părinţi de la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa s-au alăturat acestui demers.

Aceştia au semnat o petiţie prin care solicită să se revină la vechea reglementare legislativă cu privire la predarea limbii române de către învăţători la clasă, referitor la secţia pentru minorităţi, în aceeaşi măsură cum învăţătorii de la secţia cu predare în limba română predau elevilor în continuare această materie.

Măsura care se impune în acest sens ar fi solicitarea Ministerului Educaţiei Naţionale a abrogării sau modificării punctului 17 din art I al acestei Ordonanţe a Guvernului 9/2018, pentru motive de discriminare, încălcarea drepturilor atât ale elevilor, cât şi ale învăţătorilor, neegalitatea în drepturi între cetăţenii acestei ţări“, este menţionat în petiţie.

Părinţii reșițeni consideră că aceste modificări legislative aduc un mare neajuns din punct de vedere psihologic, un impact emoţional elevilor din clasa de la secţia pentru minorităţi germane, prin faptul că sunt supuşi unei discriminări faţă de elevii de la secţia de predare în limba română. „Şi aceşti copii merită să le fie respectate drepturile, să primeze şi interesul superior al lor, să aibă egalitate de şanse şi să nu fie discriminaţi, să se asigure stabilitate şi continuitate în educaţia lor cu aceiaşi învăţători, în mod idenic cu cei de la secţia de predare în limba română“, au completat părinţii de la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa, în motivarea petiţiei.