Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un proiect de două milioane de lei ar putea transforma vechiul parc în cel mai mare loc de joacă din vestul ţării. Felul în care vor fi cheltuiţi banii a generat discuţii în Consiliul Local.

Aleşii urbei au aprobat, marţi, documentaţia de avizare a lucrărilor de investiţie şi proiectul tehnic vizând modernizarea Parcului Copilului (Siderurgistului) şi a locului de joacă din incinta acestuia. Investiţia, totalizând aproape 2,1 milioane de lei, ar urma să schimbe faţa parcului dintre blocuri, din Microraionul IV al cartierului reşiţean Govândari.

„Cu Parcul Copilului, am pornit acest proiect în urmă cu şase, şapte luni, s-a ajuns la o suprafaţă foarte mare din datele pe care eu le deţin, va fi practic cel mai mare loc de joacă şi, reţineţi ghilimelele, din Vestul ţării, a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei. E o suprafaţă impresionantă care va fi segmentată pe grupe de vârstă: 0-3 ani, 4-9 ani, 9-14 ani şi de la 14 în sus, astfel încât, indiferent de vârstă, fiecare să se poată bucura de o anumită zonă din acest parc. În afară de asta, reabilităm toată placa urbană din zona respectivă, cu trotuare noi, cu aspersoare, iarbă, copaci. Şi, bineînţeles, în toate cele patru axe ale parcului vom avea acele platforme scufundate de deşeuri“.

parc-copil-2

Până să se ajungă la momentul votului, consilierul local Mirel Sabo a cerut lămuriri vizavi de felul în care s-a prevăzut folosirea banilor: „Urmează să se cheltuie 923 de mii de lei pe construcţii şi montaj, dar valoarea totală este de două milioane. Ce reprezintă diferenţa de peste un milion de lei?“.

Răspunsul primarului a venit prompt: „Şi eu iniţial am fost un pic surprins de valoare, însă tratamentul care s-a abordat în Parcul Copilului, fostul Parc al Siderurgistului, este o dată legat de locul de joacă şi aparatele care sunt acolo, şi în plus faţă de asta s-a tratat practic tot arealul, tot acel parc, până la balonul lui Dorinel Munteanu. Reabilităm toate trotuarele, toate aleile, bănci, aspersoare de apă, gazon, absolut tot. Dar din ce-mi spuneţi dvs. o parte, aproape jumătate din bani, sunt amenajare, cealaltă jumătate reprezintă efectiv aparatele, achiziţia lor. Vorbim aici – din datele pe care le avem de la Cluj – despre cel mai mare parc, loc de joacă din Vestul țării, ca şi suprafaţă. Este grupat pe segmente de vârstă, pe insule, astfel încât să nu se disturbe generaţii diferite de copii, să nu se accidenteze“.

Insistând pe diferenţa de sumă, Mirel Sabo a întrebat care este valoarea documentaţiei, răspunsul venind din partea aparatului de lucru al primarului: „60.000 de lei proiectarea“, precizare care a risipit ideea că, pentru Parcul Siderurgistului, s-ar cheltui mai mulţi bani pe hârtii, decât pe lucrări. Motiv suficient pentru care proiectul să primească girul aleşilor urbei.