Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Subiectul parcărilor a aprins, din nou, spiritele, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de miercuri.

Într-o şedinţă anterioară, preşedintele Blocului Naţional Sindical Caraş-Severin a solicitat din partea Primăriei Reşiţa o informare privind situaţia parcărilor din municipiu, clauzele contractuale de administrare a acestora, încasările înregistrate la nivelul Primăriei municipiului Reșița în urma atribuirii acestui contract. Or, după prezentarea succintă a subiectului, făcută de către Sorina Paulescu, director executiv al Direcţiei de Patrimoniu în cadrul Primăriei Reşiţa, preşedintele filialei cărăşene a BNS, Nicolae Drăgan, nu s-a declarat deloc mulţumit.

„Concesionarea parcărilor în anumite puncte importante, cum ar fi la spitale, stresează cetăţenii care vin din alte părţi. Cred că acest contract ar trebui verificat de DNA. Oamenii sunt hingheriţi când parchează la policlinică pentru a fi consultaţi de diabet, spre exemplu. Contractul e atât de subţire, încât firma care administrează parcările cu plată nu trebuie să facă nimic decât să ia bani, fără să investească. Ar trebui ca Primăria să ia înapoi parcările de la spitale şi de la policlinici“, a explicat sindicalistul.

O mare parte dintre membrii Comisiei de Dialog Social au luat cuvântul pentru a vorbi despre subiect, de la întrebarea dacă cei care aplică amenzile pentru neplata taxei sunt organ constatator şi până la necesitatea oricărei parcări de a avea spaţiu alocat autospecialelor ISU. Motivaţia pentru care au fost concesionate parcările a fost reiterată de către reprezentantul Guvernului în teritoriu. „E simplu, locaţiile unde acestea se află, lângă anumite instituţii, presupun un flux continuu de autovehicule, în aşa fel încât acestea să nu stea acolo cu zilele, ci să deservească cetăţenilor care, după ce şi-au rezolvat treaba, să lase loc altora“, a explicat subprefectul Sebastian Purec.

Potrivit datelor prezentate de către Primărie, în acest moment pe teritoriul municipiului Reșița sunt amenajate 11.329 locuri de parcare (din care: 10.681 parcări de reședință și 648 parcări publice cu plată fără pază). Acestea sunt dispuse în 219 parcări amenajate (din care 181 pe domeniul public, 37 pe domeniul privat și o parcare verde). Predarea către SC Eco Bau Parc SRL s-a făcut pentru 648 parcări publice cu plată fără pază. Încasările înregistrate la nivelul Primăriei municipiului Reșița în urma atribuirii acestui contract se situează la valoarea totală de 17.192,57 lei.

„Cine-ţi dă dreptul să aplici amenzi, şi cu avizul autorităţii? De atâţia ani sunt dezbateri pe această temă şi ne trezim că marele avantaj al reşiţenilor sunt 17.000 de lei. Ar trebui ca firma să întreţină măcar parcările. Dar, în pofida unei afaceri ce ar fi putut fi înfloritoare, realitatea e că toate parcările sunt goale“, a declarat Marian Apostol, preşedintele filialei Caraş-Severin a Cartel Alfa. Cei prezenţi au efectuat şi câteva calcule, care, nu pot fi însă reale tocmai din pricină că parcările nu sunt ocupate tot timpul. Ca urmare, reprezentantul Primăriei Reşiţa a amintit că va transmite viceprimarului Crina şi societăţii comerciale toate cele discutate, iar o nouă informare va fi făcută către Instituţia Prefectului.