Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Ioan Popa spune că va primi ca donaţie din partea lui Vali Armaşu 50% din acţiuni, însă trebuie să obţină sprijinul lui Nicolae Robu, primarul Timişoarei, pentru alte 10 procente, din asocierea de firme care administrează parcările Reșiței.

După ce s-a lovit de opoziţia grupului PSD din Consiliul Local, în ceea ce priveşte răscumpărarea parcărilor cu plată, şeful administrativului reşiţean preciza, recent, că a găsit soluţia pentru a le obţine fără bani, preluând prin donaţie jumătate din acţiunile afacerii.

„Nu vă ascund că este vorba despre Vali Armaşu care ne-a spus că este decis să doneze acţiunile sale Primăriei Reşiţa, pentru a elimina orice suspiciuni legate de interesele din Eco Bau şi de faptul că el este în spatele refuzului lor de a renunţa la contract, mărturiseşte primarul Ioan Popa. El are 50%, ADP Timişoara mai are 10% şi mai este un acţionar din Bocşa. Noi acum studiem documentele, actul constitutiv al SRL-ului, să vedem dacă partenerii au drept de preempţiune sau nu. Pentru că dacă au drept de preempţiune, lucrurile sunt un pic mai complicate, dar eu sunt foarte optimist că vom reuşi să luăm parcările înapoi. Dacă consilierii PSD nu au fost de acord să le preluăm printr-o despăgubire rezonabilă a societăţii, iată că le preluăm prin donaţie. Sper să fie de acord, să accepte donaţia, pentru că inclusiv donaţia trebuie acceptată cu două treimi“.

Chiar dacă discuţiile despre preluarea gratuită a parcărilor de către municipalitate s-au purtat încă de la finele anului trecut, deocamdată lucrurile stagnează. „Parcările sunt în continuare la Eco Bau, am avut o discuţie cu Vali Armaşu, care îşi menţine dorinţa de a dona acţiunile lui Primăriei Reşiţa, a precizat Ioan Popa. Urmează să-l contactez pe primarul Timişoarei, pe Nicolae Robu, să vedem în măsura în care dânşii pot să ne sprijine, să ne cedeze cele 10% din acţiuni, ca să putem să avem control pe acţiuni. Şi atunci vom lua parcările înapoi de la Eco Bau şi vom putea să şi facem nişte lucrări. În special la Victoria în spate sunt probleme mari, vizavi de Universitate, la Judecătorie, la Spitalul Judeţean, să încercăm să le reabilităm. (…) Contractul pentru parcări este din 2011 până în 2021, deci mai avem aproape trei ani. Nu ne alegem cu nimic de acolo, parcările sunt într-o stare extrem de degradată, şi ar fi culmea ca noi să intervenim pe ele, să le modernizăm pe banii noştri atâta timp cât nu ne aduc niciun venit. În condiţiile în care le-am prelua, evident că am putea face aceste intervenţii foarte rapid“.

Ce mai înseamnă, la Reşiţa, afacerea cu parcările publice cu plată, administrate privat? La cât se ridică încasările? „Din datele pe care noi le primim de la ei, pentru că ei ne plătesc 10% din încasări, estimarea e undeva la 500-600.000 de lei pe an. Dar părerea mea este că sistemul de parcări este gestionat prost şi încasările ar putea să fie chiar duble. Adică sunt legate până la urmă de modul în care omul plăteşte. Că dacă omul are o variantă facilă de a plăti parcarea, el nu se fereşte să o plătească. De multe ori, alergi după tichetele alea, de unde le iei, cum le zgârii, cum le pui în maşină. Şi atunci omul nu plăteşte, nu că nu vrea, ci că e foarte complicat. Ăştia îl dau în judecată, nu au date personale, nu le iau banii, şi aşa mai departe“, a încheiat primarul.