Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nici farmaciile n-au eliberat reţete, nici medicii n-au dat bilete de trimitere, luni, din cauza unei neînţelegeri.

Oricine a încercat luni să ridice de la farmaciile din județ medicamentele prescrise de medici pe reţetele electronice nu a reuşit acest lucru. Mai mult, pacienţii care s-au prezentat la medicii de familie pentru a ridica bilete de trimitere pentru analize sau pentru investigaţii clinice s-au lovit de refuzul acestora. Atât pacienţilor de la medici cât şi celor din farmacii li s-a răspuns că e vina legiuitorilor care au emis ordine care au dus la respectivele sincope. Şi asta nu s-a întâmplat la doi-trei medici sau la câteva farmacii de cartier, ci peste tot. De vină sunt, pe rând, un proiect de ordin şi două ordine comune ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Este adevărat, primim telefoane încontinuu, legate de faptul că farmaciile nu eliberează prescripţiile. În fapt, se va schimba modelul de reţetă şi modul de eliberare, dar aceste noutăţi sunt cuprinse într-un proiect de ordin, care încă nu a intrat în vigoare. Deci, totul ar trebui să funcţioneze ca şi până acum. Noutăţile sunt legate de faptul că o reţetă va fi eliberată bolnavilor cronici pe trei luni, iar aceştia îşi pot ridica lunar medicamentele prescrise”, ne-a declarat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

La rândul lor, medicii de familie au intrat în panică şi au solicitat lămuriri autorităţilor sanitare judeţene. „Am achiziţionat cu puţin timp în urmă mai multe topuri de formulare pentru biletele de trimitere. Nu e o problemă, pentru că nu e singura pierdere pe care o înregistrez, dar ce se întâmplă cu pacienţii care îmi cer trimitere pentru anumite afecţiuni?”, ne-a delcarat unul dintre medicii de familie reşiţeni. Or, o lectură amănunţită a celor două ordine comune – 622/363/2014 şi 626/364/2014 – ar fi fost soluţia pentru haosul creat în sistemul sanitar cărăşean.

„Primul ordin se referă la modificarea biletului de trimitere pentru investigaţiile paraclinice şi, la articolul III, se precizează că, deşi noul model este folosit de la începutul lunii iunie a.c., formularele de tip vechi sunt valabile până în data de 31 august 2014. La fel, în cel de-al doilea ordin ce priveşte biletele de trimitere pentru investigaţiile clinice/biletele de internare, se specifică acelaşi lucru. Este de dorit ca, în cazul unor asemenea neînţelegeri, cei implicaţi să citească cu atenţie actele normative, fie să acceseze site-ul nostru, fie să fim sunaţi direct (asta însemnând însă o altă sincopă, deoarece nu putem să vorbim cu toţi farmaciştii şi medicii în timp util). Prin urmare, luni am trimis încă de dimineaţă precizări tuturor farmaciilor din județ şi, cu toate acestea, încă mai primim telefoane şi după prânz”, a mai precizat dr. Mărţuică.

Flavius Rotariu