REȘIȚA – La solicitarea Ministerului Agriculturii, miercuri a avut loc o întâlnire a producătorilor agricoli din județul nostru cu reprezentanții ministerului.
La Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Caraș-Severin a fost o adevărată paradă de produse bănățene specifice pentru județul nostru, pentru că oaspeți de seamă de la București au dorit să-i cunoască îndeaproape pe cei care le fac, să le vadă și să le guste produsele, să afle cu ce probleme se confruntă și mai ales cum îi pot sprijini. Pavel Nefir, directorul instituției gazdă, a precizat că „sunt oameni care fac produse de casă, prezenți în târgurile pe care le organizăm aproape săptămânal. Și-au adus o parte din produsele pe care ei le fac acasă. Sigur că o parte din aceste produse, așa cum s-a constatat de-a lungul întâlnirilor pe care le-am avut cu cumpărătorii județului dar și din afara județului, sunt produse care merită să fie considerate produse tradiționale, dar nu au acte în regulă. Să sperăm că de data aceasta procedura de obținere a documentațiilor va fi mai simplă și să sperăm că un număr foarte mare, dacă nu chiar toarte produsele expuse pentru această întâlnire, vor obține atestatele necesare și vor fi considerate produse tradiționale cu acte în regulă. Toți cei care au dorit să-și facă produs tradițional au apelat la noi, le-am întocmit caietul de sarcini pentru fiecare, urmează ca Ministerul Agriculturii să le dea OK-ul pentru aceste produse. Nu numai că sunt foarte gustoase, dar sunt și sănătoase, frumos ambalate, respectă originea de Caraș-Severin, de Banat Montan și ar fi păcat să nu obțină atestatul de produse tradiționale, deci să fie cu acte în regulă“- a adăugat Nefir.
Produse de toate felurile
De la sucuri naturale, compoturi și gemuri, brânzeturi și produse afumate din carne, respectiv tot felul de specialități de cârnați, șuncă, slănină, până la răchia, mălaiul, prăjiturile de casă, produse din ciuperci culese din Munții Banatului, prune uscate și smochine, tot felul de bunătăți au fost etalate la această întâlnire care le-a prilejuit și producătorilor să afle ce pot face pentru a-și îmbunătăți tehnicile de producție, ca la un seminar sau workshop suținut de Daniela Popa, specialist în produse tradiționale în cadrul ministerului.
Despre această întâlnire, Ionuț Diaconeasa – consilierul ministrului Agriculturii, a declarat pentru Jurnal de Caraș-Severin că a identificat foarte multe produse cu potențial de promovare pentru piețele naționale și europene. „Sunt producători care țin foarte mult la calitatea furnizată consumatorilor, am remarcat un interes sporit din partea producătorilor și asociațiilor de producători, a primăriilor și fermierilor din toate sectoarele de producție. Cu siguranță îi vom identifica și îi vom consilia, îi vom ajuta pe toți să-și promoveze produsele prin cele șase scheme de calitate, avem trei europene și trei românești și fiecare își va găsi locul pe una dintre aceste scheme. Aceasta este modalitatea noastră de a răspunde cumva ofensivei supermarketurilor, fondurilor de investiții care au bugete foarte mari pentru marketing. Avem și noi o modalitate de marketing prin promovarea produselor și etichetarea lor conform sistemelor de calitate românești și europene. Ei trebuie să știe că noi suntem lângă ei și certificăm calitatea și renumele acestor produse“ – a mai spus Diaconeasa.
Au venit la Reșița mai mulți producători din Cornereva, Poiana Mărului, Scăiuș, Soceni, Eftimie Murgu și din Bocșa, majoritatea împărtășindu-ne că se confruntă cu aceleași probleme, și-anume, desfacerea și comercializarea pe de o parte, iar pe de alta, documentațiile stufoase pentru dobândirea certificatelor de produse tradiționale. Povestea unora dintre acești harnici cărăşeni, în edițiile viitoare.