Caraş-Severin, Romania

GORUIA – Excavările de balastru au cauzat modificarea malului drept. Râul şi-ar putea muta albia. Iată pericolul pe care ni l-a semnalat Achim Şmac, locatar la nr. 19.

Din spusele sale, reţinem că o firmă a excavat balastru pentru construirea haldinei de gunoi de la Lupac din două puncte de pe albia râului, despărţite de o distanţă de aproximativ 1 km. Concret, s-a aflat la faţa locului un excavator pe şenile, a cărui cupă de mari dimensiuni era acţionată de un braţ lung de vreo 3m. După dimensiunile utilajului, nea Achim estimează că s-au scos mari cantităţi de nisip de pe fundul râului, iar gropile rămase trebuie să tot aibă 3m adâncime. Simultan s-au facut excavaţii şi de pe terenul unui consătean care deţine pământ pe malul drept al râului. Aşa a apărut o groapă de vreo 2.000 de metri pătraţi şi adâncă de 2m, la vreo 20 de metri de mal, după spusele lui nea Achim.

Astă vară au venit ploi serioase. Gropile de pe fundul râului au favorizat acumulări de apă cu cădere mare. Râul a muşcat mai bine de 15m din malul drept, iar acum distanţa până la groapa de pe tarlaua consăteanului este de doar 3m. În plus, când apa a luat malul, a luat şi sălciile de pe mal care acum sunt culcate la pământ în mijlocul râului”, spune săteanul despre „burta” pe care Caraşul a făcut-o în malul drept.

Îngrijorarea sa este dată de ceea ce se poate întâmpla. La viitoare ploi serioase, apa se poate acumula din nou în gropile de pe fundul râului, iar sălciile ar acţiona ca un baraj natural. În consecinţă, râul ar putea muşca din nou oricare dintre maluri, putându-şi schimba cursul. Groapa de pe tarlaua consăteanului ar înlesni şi mai mult această posibilitate. Ori, dacă râul îşi schimbă cursul, se inundă toată zona, creându-se o mare mlaştină. Sau o mică „deltă” nu la vărsarea Caraşului, ci chiar pe cursul său. Aşa încât nea Achim trage semnalul prin intermediul nostru.

Invităm Apele Române la un dialog civilizat, ne-am dori ca instituţiile statului să se autosesizeze. Administratorul râului să facă ceva până nu e prea târziu. De ce s-a excavat atât de adânc şi cu acordul cui? Ne dorim să rezolvăm situaţia în mod paşnic, atfel ne vedem nevoiţi să ne adresăm Justiţiei”, încheie nea Achim.