Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, prezent la Reşiţa, comunitatea, oamenii simpli sunt cei care pot face diferenţa între o simplă intervenţie şi un dezastru. Pentru că, la un incendiu sau accident, până te ajută statul, mai aproape sunt trecătorii, flăcările putând fi stinse, în primul minut, cu un pahar de apă, iar mai târziu, cu câteva autospeciale.

Palatul administrativ judeţean a găzduit, luni, evaluarea activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ pe anul 2018, primul eveniment de acest gen din judeţul nostru, la care a participat şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Col. Cristinel Coneru, inspectorul şef al ISU, a vorbit despre nenumăratele incendii de vegetaţie, despre cele din parcurile naţionale, dar şi despre problemele generate de ninsorile din decembrie 2018, când numărul localităţilor cărăşene rămase fără curent a sărit de 50. Important este că numărul victimelor a scăzut, iar salvatorii au făcut faţă cu brio intervenţiilor, în unele situaţii judeţul nostru bucurându-se de sprijinul judeţelor învecinate. Şi pentru că incendiile de vegetaţie nu au fost deloc puţine în Caraş-Severin, iar intervenţiile au fost îngreunate din cauza zonelor greu accesibile, Raed Arafat a precizat că dotările în această privinţă sunt în vizorul celor de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Prin dotările care sunt prevăzute de IGSU în cadrul programului nostru de dotare există şi dotarea cu maşini de intervenţie pentru incendiile de pădure, care au o caracteristică mai specială, în ceea ce priveşte posibilitatea de acces în zonele greu accesibile, spunea Raed Arafat. Acest lucru este în vizorul nostru, anul acesta finalizăm şi licitaţia şi încep să vină fondurile respective. Dar nu numai pe partea IGSU-ului, pentru că există şi o altă dotare pentru care licitaţia este în curs, pentru intervenţia pe cale aeriană. Şi asta pentru că, în cazul incendiilor de pădure, colaborarea între intervenţia la sol şi cea aeriană face ca intervenţia să fie mult mai eficientă. Şi aici avem licitaţia pe elicopterele de căutare-salvare, care sunt elicoptere multi-rol, dar unul dintre rolurile lor este stingerea incendiilor cu acel sistem care a putut fi văzut funcţionând recent, în judeţul dvs, în Parcul Domogled. Da, este misiunea noastră, dotarea suplimentară, dar şi pregătirea personalului pentru a face faţă unor provocări noi“.

Pe lângă noi elicoptere pentru eficientizarea intervenţiilor, oficialul a vorbit despre un centru propriu pentru pregătirea scafandrilor din toată ţara, pentru că şi în Caraş-Severin există carenţe la acest capitol, dar şi despre intensificarea în general a fenomenelor meteorologice, ceea ce presupune intervenţii pe măsură, dotare şi angajări pe măsură, fără a se face însă excese, care să concentreze resursele într-un anumit loc, fără să fie nevoie. Iar exemplul cel mai elocvent a fost la finele lui 2018, când salvatori şi dotări din alte zone au ajuns în vest.

Şi pregătirea contează

„Noi ne aşteptăm şi la intensificarea fenomenelor meteo în mod general, şi asta înseamnă o dotare mai adecvată, lucru observat şi la sfârşitul anului 2018, când a trebuit să intervenim cu generatoarele electrice recent achiziţionate de IGSU, despre care toată lumea zicea că o să le folosim odată, cândva, şi au văzut că acest cândva a venit chiar foarte repede. Şi nu numai la dvs, ci şi în judeţul Timiş, şi au rămas în utilizare aproape două săptămâni“, a precizat Raed Arafat, care a vrut să sublinieze că pregătirea presupune, în primul rând, ceea ce fac oamenii simpli şi nu doar ei. Tot la căderea zăpezilor din decembrie, fără curent au rămas şi mai multe benzinării care nu dispuneau de generatoare electrice. Acest lucru a îngreunat intervenţiile, pentru că pompele de alimentare cu carburanţi necesitau curernt electric. Şi chiar dacă pentru benzinării, generatoarele ar fi fost o nimica toată, nimeni nu s-a gândit, din timp, să şi le asigure.

Potrivit lui Raed Arafat, contează mult cum reacţionăm în situaţii de urgență, cum interacţionăm cu alţii. Secretarul de stat a dat exemplul momentului în care izbucneşte un incendiu care, în primele minute, ar putea fi stins cu un pahar cu apă, dar după câteva zeci de minute, la sosirea trupelor specializate, este nevoie de câteva autospeciale cu apă: „Omul de rând şi comunitarea rămân factorul cel mai important. Ei trebuie să înţeleagă necesitatea de a fi pregătiţi, necesitatea de a învăţa cum să reacţioneze, necesitatea de a se interajuta, până vine statul să-i sprijine. Asta este baza în situaţiile de urgenţă, comunitatea şi omul de rând care trebuie să înveţe ce are de făcut“, pentru că în teren, înaintea trupelor specializate, există vecini, trecători, prieteni, oameni care se pot ajuta.

Felul în care salvatorii cărăşeni au intervenit cu brio în situaţiile de urgenţă cu care s-a confruntat, în 2018, judeţul a fost apreciat şi de prefectul Matei Lupu, şi de preşedintele CJ Silviu Hurduzeu, şi de deputatul Luminiţa Jivan, aceasta din urmă amintind că salvatorii sunt în top la încrederea cetăţenilor.